Skip to main content

Ορθοπεταλιές ελπίδας από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη

Δύο Γερμανοί διένυσαν την απόσταση Ελλάδα-Γερμανία με ποδήλατο. Ένα ταξίδι ζωής για φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκέντρωσαν σχεδόν 25.000 ευρώ

Στιγμές ξεκούρασης απολαμβάνουν πλέον ο Τόρστεν Ρε και ο Γιόχεν Χαρντ. Σίγουρα τις χρειάζονται οι δύο Γερμανοί ποδηλάτες που μέσα σε τρεις εβδομάδες πραγματοποίησαν μία απόσταση σχεδόν 1.700 χλμ, με αφετηρία το χωριό της καταγωγής τους, το Σίμερμπαχ στο κρατίδιο της Έσσης και τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία τους «Hope for smile» πέρα από την εμπειρία ενός μοναδικού ταξιδιού, σκόπευε στη συγκέντρωση χρημάτων που θα δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ξεπεράστηκαν οι προδοκίες

Η ιδέα τους ξεκίνησε από την ανάγκη αποκατάστασης του κτιρίου του τοπικού συλλόγου του χωριού τους που επλήγη από πλημμύρα.  Στην πορεία βρήκαν συνοδοιπόρους στο εγχείρημα τους  τις οργανώσεις "World Vision”, "Open Doors” και την ελληνική οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Για κάθε χιλιόμετρο του ταξιδιού τους ζητούσαν από όποιον επιθυμεί να καταθέσει ό,τι μπορεί ως μία πράξη αλληλεγγύης. «Ξεπεράσαμε κατά πολύ τις αρχικές μας εκτιμήσεις  συγκεντρώνοντας υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που υπολογίζαμε. Καταφέραμε να φτάσουμε σχεδόν τα 25.000 ευρώ τα οποία και θα μοιραστούν ισόποσα στις τέσσερις οργανώσεις», δήλωσε χαρούμενος ο Τόρστεν Ρε μιλώντας στη Deutsche Welle. Ο Γερμανός εκπαιδευτικός διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, με τη σύζυγο του να έλκει τη μισή της καταγωγή από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κάτι που τον παρακίνησε ιδιαίτερα: «Πολλοί παρακολούθησαν το μπλογκ μας, τη σελίδα μας στο facebook και θελήσαμε να αυξήσουμε την προσοχή στην κοινωνικής μας πρωτοβουλία. Αγαπούμε την Ελλάδα και είναι σημαντικό να φωτίσουμε μια άλλη πλευρά της, η οποία δεν εμφανίζεται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου συνήθως οι εικόνες δεν είναι τόσο θετικές».

Φύση και εγκάρδιο κλίμα

Από το νότο της Γερμανίας στη Βενετία και μετά στη Θεσσαλονίκη, οι Γερμανοί ποδηλάτες ήρθαν σε επαφή με πανέμορφα φυσικά τοπία και συνάντησαν πολλούς ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθεια τους. Σε κάθε τους στάση, τους περίμενε και κάποιος. Με τη βοήθεια χορηγών εξασφάλισαν σχεδόν σε κάθε τόπο φαγητό και διαμονή. «Παντού είχαμε πολύ φιλική υποδοχή και στην Ελλάδα το κλίμα ήταν απίστευτα εγκάρδιο. Μας σταματούσαν στο δρόμο άνθρωποι που ούτε καν γνωρίζαμε και μας κερνούσαν. Η  γλώσσα μπορεί να είναι διαφορετική αλλά οι άνθρωποι είναι τόσο εγκάρδιοι που αυτό ξεπερνιέται», τόνισε ο Γιόχεν Χάρντ που βρίσκει τους Έλληνες πολύ ανοιχτούς κάτι που του λείπει από τη ζωή του στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό: «Ένας περαστικός μας σταμάτησε και μας ρώτησε αν θα προλάβουμε τις εκλογές. Όταν του απαντήσαμε πως ναι, μας είπε με ιδιαίτερο τρόπο: «Να κοιτάξετε να ψηφίσετε το σωστό..». Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το φυσικό τοπίο της χώρας: «Η χώρα έχει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, κάτι που δεν το ήξερα. Η διαδρομή στο πέρασμα της Κατάρας ήταν εντυπωσιακή. Απίστευτη φύση, δύσκολη διαδρομή και συνεχής εναλλαγή κλίματος. Κρύο, βροχή και μετά πολλή ζέστη στα Μετέωρα. Η ομορφιά που αντικρίσαμε στο Στόμιο της Λάρισας ήταν η αποζημίωση».

Το μήνυμα και η πράξη της αλληλεγγύης

Κατά την άφιξη τους στο στη Θεσσαλονίκη, στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής τους από το λιμάνι έως τη Διεθνή Έκθεση, τους συνόδευσε ποδηλατική ομάδα με πολλά μικρά παιδιά, που δημιούργησαν μία πολύ όμορφη εικόνα στην πόλη. Εκεί τους απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τη δράση τους και παρέδωσαν την επιταγή των 6.372 ευρώ στην οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού». «Μετέφεραν το μήνυμα της αλληλεγγύης σε άλλες πόλεις, σε όλο τον κόσμο. Είναι το μήνυμα: «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε»  που είναι η παρακαταθήκη που μας έχει αφήσει ο μικρός ιδρυτής μας Ανδρέας Γιαννόπουλος», επεσήμανε η  Ιωάννα Μακρή, συντονίστρια της οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα. Τα χρήματα θα δοθούν στις δράσεις της οργάνωσης που ασχολείται εδώ και 22 χρόνια με τη βοήθεια σε παιδιά με προβλήματα υγείας, φτώχειας και παραμέλησης. Επόμενος στόχος: Η οικογένεια του Γιόχεν Χάρντ έχει υιοθετήσει ένα παιδί από τη Σομαλία και έτσι  οι δύο φίλοι προσανατολίζονται η επόμενη δράση τους να είναι προς τα εκεί. Ως τότε θα κουβαλούν στις καρδιές τους τα χαμόγελα ελπίδας που γνώρισαν στο ταξίδι τους.

Διογένης Δημητρακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle