Skip to main content

Οριστικά στο 7,2% το έλλειμμα της Ρουμανίας το 2009

Στο 7,2% επί του ΑΕΠ έκλεισε το έλλειμμα της Ρουμανίας για το 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Οριστικά στο 7,2% επί του ΑΕΠ ή 36,4 δισ. λέι (6,5 δισ. ευρώ) έκλεισε το έλλειμμα της Ρουμανίας για το 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο των Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας  τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Σημειώνεται, δε, ότι στόχος ελλείμματος είχαν τεθεί τα 36,6 δισ. λέι, όπως προέβλεπε η δανειοδοτική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ακόμα, κατά 5,4% μειώθηκαν τα έσοδα του κεντρικού προϋπολογισμού, σε σύγκριση με το 2008, ενώ η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,8% του ρουμανικού ΑΕΠ. Αναφορικά με τις φορολογικές εισφορές, αυτές μειώθηκαν κατά 31,9% στους δασμούς εισαγωγής προϊόντων αλλά και κατά 16% στο επίπεδο του ΦΠΑ.

Σε απόλυση 3.500 δημοσίων υπαλλήλων προχωρά η ρουμανική κυβέρνηση

Την απόλυση 3.545 υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται σε 8 εταιρίες ενέργειας που εποπτεύονται από το υπουργείο των Οικονομικών και Εμπορίου της Ρουμανίας, αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας. Οι απολύσεις αναμένεται να γίνουν εντός του 2010, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Όπως σημειώνεται, οι εν λόγω απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα, αλλά και να περιοριστούν τα ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης.