Skip to main content

Καταστροφές περίπου 150.000 ευρώ στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας(φωτο)

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου άφησε αιχμές για κωλυσιεργία της Πρυτανείας στο θέμα της αντιμετώπισης των βανδαλισμών από πλευράς του ιδιοκτήτη.

του Αλέξανδρου Φωτιάδη

Ζημιές που ανέρχονται σε 100.000-150.000 ευρώ εκτιμάται ότι προκλήθηκαν στο Ερευνητικό Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θέρμη μετά από καταστροφές που προκλήθηκαν από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου ως απόρροια μίας πρωτοφανούς διαμάχης που έχει ξεσπάσει με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Όπως κατήγγειλε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι ζημιές προκλήθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου μετά από την πράξη διοικητικής αποβολής του Εργαστηρίου από τον μισθωμένο χώρο, σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης την οποία πέτυχε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Σε συνέχεια της πράξης διοικητικής αποβολής ο μισθωτής έβαλε λουκέτο στον χώρο απαγορεύοντας την είσοδο ερευνητών και προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη, ο ιδιοκτήτης, συνοδεία έξι - δέκα ατόμων, εισέβαλε στο κτήριο που στεγάζεται το εργαστήριο και προχώρησε στην καταστροφή των εισόδων ασφαλείας του εργαστηρίου, του κέντρου ελέγχου και των αισθητήρων επικίνδυνων αερίων με ηλεκτρικό τροχό θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ερευνητών.

Των βανδαλισμών, όπως τους χαρακτηρίζει ο καθηγητής, ακολούθησε η προσφυγή του ΑΠΘ στο Δικαστήριο με άσκηση αίτησης αναστολής για τις υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου απέναντι στον ιδιοκτήτη του χώρου. Το Πανεπιστήμιο πέτυχε τη χορήγηση προσωρινής διαταγής για παύση κάθε περαιτέρω εκτέλεσης προς τους ιδιοκτήτες.

Ο κ.Λογοθετίδης επισήμανε ότι αντίστοιχο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις 19 Φεβρουαρίου με τον ιδιοκτήτη να βάζει λουκέτο στην κεντρική είσοδο του χώρου προκειμένου να μην επιτρέψει την είσοδο του ερευνητικού προσωπικού. Στο συμβάν επενέβη η Άμεση Δράση που, ύστερα από αλληλομηνύσεις μεταξύ του ιδιοκτήτη και του κ. Λογοθετίδη, προχώρησε σε αυτόφωρες συλλήψεις.

Κατά τον κ.Λογοθετίδη, το απόγευμα του Σαββάτου ο ιδιοκτήτης επιχείρησε να καλύψει τις κάμερες φύλαξης του κτηρίου με σακούλες. Οι ιθύνοντες του εργαστηρίου κατέθεσαν άμεσα καταγγελία εις βάρος του.

«Είμαστε σε ομηρία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λογοθετίδης και πρόσθεσε: «Ο ιδιοκτήτης παρεμβαίνει μη νόμιμα: κλείνει με αλυσίδες τους χώρους, παραβιάζει και καταθέτει μηνύσεις».

Εξάλλου, ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ότι «το ποσό της ζημίας από τις παρεμβάσεις του ιδιοκτήτη ανέρχεται στις 100.000 - 150.000 ευρώ αλλά το πραγματικό κόστος, δεδομένου και του δανείου της ΕΤΕΠ, ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ». Πρόσθεσε δε, ότι από τις 19 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις, δεν έχει υπάρξει κάποια συγκροτημένη πρωτοβουλία ούτε από την Πρυτανεία αλλά ούτε κι από τις Αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Απαντήσεις και αιχμές

Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο να μισθώσει για μόλις δυόμισι χρόνια το κτήριο ενώ, ήδη από το 2014, οι ιθύνοντες γνώριζαν ότι το πρόγραμμα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ότι επρόκειτο για απόφαση της Πρυτανείας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι πρυτανικές Αρχές αφενός δεν γνώριζαν αν το Ίδρυμα θα βρίσκεται σε θέση να καλύψει ένα μακροχρόνιο κόστος και αφετέρου είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχου χρονικού διαστήματος μισθώσεις για άλλα ερευνητικά προγράμματα. Άλλωστε, επανέλαβε ο κ. Λογοθετίδης, η μίσθωση είχε προοπτική ανανέωσης της συμφωνίας.

Ο υπεύθυνος καθηγητής άφησε αιχμές για κωλυσιεργία της Πρυτανείας στο θέμα της αντιμετώπισης των βανδαλισμών από πλευράς του ιδιοκτήτη σημειώνοντας ότι από την ημέρα που ανέκυψε το ζήτημα, οι πρυτανικές Αρχές δεν έχουν καταβάλει προσπάθειες για την επίλυσή του, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη να παρεμποδίζει το ερευνητικό έργο.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο επισκέφτηκε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, που τόνισε στους ιθύνοντες του εργαστηρίου ότι έρχεται με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για να ελεγχθεί η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο.

Τι προηγήθηκε

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014 προκηρύχθηκαν δύο άγονοι διαγωνισμοί αλλά και ένας τρίτος δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός με δύο συμμετέχοντες για την εξεύρεση χώρου στέγασης του εργαστηρίου.΄Ύστερα από μεγάλης διάρκειας διαγωνιστική διαδικασία, τον Απρίλιο του 2014, καταρτίσθηκε μίσθωση του κτηρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2016 με προοπτική ανανέωσης. Η ανανέωση δεν έγινε ποτέ διότι, όπως αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης, υπήρξαν από πλευράς ιδιοκτητών αβάσιμες δικαστικές επιδιώξεις.

Τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας μίσθωσης, έγιναν προσπάθειες για κατάρτιση νέας μίσθωσης αλλά οι διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα του Φεβρουαρίου ενώ παράλληλα καταβάλλονταν οι ανάλογες αποζημιώσεις χρήσης που έφταναν τα 3.380 ευρώ για κάθε μήνα - ποσό που ισοδυναμούσε με το μηνιαίο μισθολογικό κόστος.

Οι παραβάσεις του ιδιοκτήτη...

Οι ιθύνοντες του εργαστηρίου καταλογίζουν στον ιδιοκτήτη απουσία κτηματολογίου κάνοντας λόγο για πλαστά χαρτιά. «Κέρδισε τον διαγωνισμό επειδή έφερε πλαστά χαρτιά ότι δήθεν έχει κτηματολόγιο», σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης.

Παράλληλα, ο κ. Λογοθετίδης επισήμανε ότι στο κτήριο, κατά παράβαση των όρων του διαγωνισμού, δεν υπάρχει ενεργητική και παθητική πυρασφάλεια και οικοδομικές άδειες ενώ επικρατούν μη ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και εναλλαγής αέρα στον χώρο ενώ ακόμη δεν είναι δυνατή η ρευματοδότηση των εγκαταστάσεων με μέση τάση.

Σημειώνεται ότι, ήδη από τις 2 Οκτωβρίου 2014, σε συνάντηση που είχε γίνει με παρέμβαση του αντιπρύτανη κ. Θεόδωρου Λαόπουλου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και μεταξύ τους στην καταβολή των οικονομικών εκκρεμοτήτων μετά και την ολοκλήρωση των τεχνικών αδειοδοτήσεων και της μεταφοράς λογαριασμών ΔΕΗ και νερού στον ΕΛΚΕ ενώ, στις 11 Μαρτίου του επόμενου έτους, ο ιδιοκτήτης προχώρησε στην επίσημη αποδοχή των εκκρεμοτήτων του.

«Όταν αντιληφθήκαμε ότι δεν εξυπηρετούνται όλες οι προϋποθέσεις της συμφωνίας μίσθωσης από πλευράς ιδιοκτήτη ήταν ήδη αργά. Προτιμήσαμε να ζητήσουμε τη -σταδιακή, έστω- ικανοποίηση των όρων της συμφωνίας, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί», υποστήριξε.

Ο κ. Λογοθετίδης πρόσθεσε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων από πλευράς ιδιοκτήτη είναι δυνατή αλλά απαιτεί την καταβολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και, σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού, εκείνος δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ θα χάσει και τις αποζημιώσεις χρήσης που λαμβάνει μέχρι σήμερα.

...και οι αξιώσεις του από το ΑΠΘ

Ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει το Πανεπιστήμιο για την μη καταβολή ποσού ύψους 70.000 ευρώ που αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, προηγούμενα ενοίκια, λογαριασμούς ρεύματος αλλά και επιπλέον εργασίες στον χώρο καθώς και ποσό που προσεγγίζει τα 7.000 ευρώ για την μη καταβολή δύο μηνών ενώ, από τη δική του πλευρά, το Πανεπιστήμιο εγείρει οικονομικές αξιώσεις ύψους 1,9 εκατ. ευρώ με την πρώτη αγωγή (για 1,4 εκατ.) να έχει απορριφθεί από το Δικαστήριο και την δεύτερη (400.000 ευρώ) να εκδικάζεται την επόμενη Πέμπτη.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Λογοθετίδης τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών έχει ήδη ικανοποιηθεί παρά και το γεγονός ότι, βάσει δικαστικής απόφασης, το Πανεπιστήμιο θα καταβάλει τα ενοίκια μόνο αν ο ιδιοκτήτης παρουσιάσει κτηματολόγιο και προβεί σε επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Ο κ. Λογοθετίδης έκανε λόγο για «κοροϊδία του ιδιοκτήτη εις βάρος του ΑΠΘ» σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των προηγούμενων μισθωμάτων.