Skip to main content

Οργιάζουν τα λαθραία τσιγάρα στη Θεσσαλονίκη-Κλείνουν περίπτερα-ψιλικά

Οι καπνοπώλες και περιπτεριούχοι προειδοποιούν ότι η αύξηση φόρου θα φέρει νέα λουκέτα. Ζορπίδης: Πουλάνε λαθραία, κάτω από τη μύτη μας.

Λιγότερα από 1.000 νόμιμα σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων, δηλαδή περιπτέρων και καταστημάτων ψιλικών, θα μείνουν, έως τα τέλη του 2017, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, από τα περίπου 1.300 που υπάρχουν σήμερα και τις 3.000 σημεία που υπήρχαν το 2011.

Αυτή την εξέλιξη θεωρεί βέβαιη ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Περιπτέρων Μακεδονίας Κώστας Ιακώβου, λόγω της νέας αύξησης της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα αλλά και της έξαρσης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού, ειδικά στη Θεσσαλονίκη όπου λόγω εγγύτητας με τη Βουλγαρία το ποσοστό των λαθραίων στο σύνολο της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 34%-38%, έναντι του πανελλαδικού 30% που εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Σε ό,τι ειδικά αφορά το λαθρεμπόριο τονίστηκε ότι στη Θεσσαλονίκη λαθραία τσιγάρα και καπνός πωλούνται σε όλες τις λαϊκές αγορές, ενώ η μεγαλύτερη πιάτσα είναι στην Πλατεία Αριστοτέλους, με πολλούς επίσης διακινητές να κάνουν χρυσές δουλειές στη περιοχή της Ροτόντα, του Σιδηροδρομικού Σταθμού και σε γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ιακώβου, δίπλα του, στη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, είχε τον πρόεδρο του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη ο οποίος δήλωσε αγανακτισμένος γιατί, πράγματι, την ίδια εκείνη ώρα, οι διακινητές λαθραίων τσιγάρων, δίπλα από την είσοδο του Επιμελητηρίου και στην είσοδο της αγοράς, διαλαλούσαν την πραμάτειά τους.

"Κάθε ημέρα, εγώ προσωπικά, τηλεφωνώ στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου και στον Στρατηγό (σ.σ. τον αστυνομικό διευθυντή) και ζητώ να παρέμβουν. Τηλεφωνούν και υπάλληλοι του Επιμελητηρίου, έχουμε κουραστεί. Υπάρχει στην Πλατεία Αριστοτέλους, λίγα μέτρα απόσταση από το αστυνομικό τμήμα, ένα δίκτυο 10-15 ατόμων, που από τις 8 το πρωΐ ως τις 6 το απόγευμα πουλάει λαθραία κάτω από τη μύτη μας. Τηλεφωνούμε και δεν έρχονται", κατήγγειλε ο κ. Ζορπίδης προσθέτοντας:

"Διαθέτουν όμως αστυνομικούς για τη φύλαξη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο προσέλαβαν και 3-4 άτομα προσωπικό, αστυνομικούς για να φυλάνε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση να περιορίσει το δημόσιο, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, παραχωρήσεις, να βρει άλλους τρόπους να συγκεντρώσει χρήματα. Βάζοντας φόρους δεν θα βρει λεφτά, ούτε από τα τσιγάρα, αλλά ούτε και από τα καύσιμα".

Με τις νέες αυξήσεις, προειδοποίησε ο κ. Ιακώβου, θα κλείσουν και άλλα σημεία πώλησης γιατί οι επαγγελματίες δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω μικρού περιθωρίου κέρδους, να ανανεώσουν τις προμήθειές τους.

"Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα λαθραία, όταν ένα πακέτο τσιγάρων το πουλάνε 1,5 ευρώ και η νόμιμη τιμή είναι 3,5-4 ευρώ, σήμερα. Τι πάνε να κάνουν; Να "σπρώξουν" τα λαθραία στα νόμιμα σημεία πώλησης;", διερωτήθηκε ο κ. Ιακώβου λέγοντας πως οι ποινές και τα πρόστιμα για τους λαθρεμπόρους που πιάνονται είναι πολύ χαμηλά. "Τα πρόστιμα δεν θα έπρεπε να είναι 1.500 ευρώ, αλλά 10.500 ευρώ", σημείωσε.

Με τις νέες αυξήσεις στα καπνικά, από το 2017, το πακέτο των τσιγάρων θα επιβαρυνθεί από 0,40 έως 0,60 ευρώ και ο φόρος συνολικά θα φτάσει στο 86% , ενώ στον καπνό από το 90% θα αυξηθεί στο 99%.

Από την άλλη πλευρά, το περιθώριο κέρδους των καπνοπωλών και περιπτεριούχων, από 3,5%-4% στο πακέτο, θα μειωθεί στο 2,5%. Η αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού είναι βέβαιο ότι θα φέρει νέα λουκέτα αφού το 75% του τζίρου ενός περιπτέρου γίνεται από τα τσιγάρα και τον καπνό, προϊόντα που ανεβάζουν την επισκεψιμότητα σε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Ιακώβου ζήτησε να υπάρξει τουλάχιστον μία κίνηση καλής θέλησης από πλευράς κυβέρνησης και να μην αυξήσει, στο βαθμό που έχει αποφασίσει, τη φορολογία στα καπνικά. Από όλη την αλυσίδα του καπνού, από το χωράφι μέχρι το λιανοπωλητή, εξαρτώνται 60.000 οικογένειες, που παράγουν το 7% του ΑΕΠ. Η αύξηση του φόρου θα καταφέρει νέα πολλαπλά ταμεία, σε νοικοκυριά, ασφαλιστικά ταμεία, στα κρατικά έσοδα και θα κάνει την παραοικονομία να φουντώσει.