Skip to main content

Οργανώνονται μέσα στον Αύγουστο οι αγρότες ενάντια στα νέα μέτρα

Συνεχείς συναντήσεις και συζητήσεις αγροτών για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ψήφισης μέτρων στον κλάδο τους. Στην Κατερίνη την Κυριακή νέα συνάντηση

Παρότι Αύγουστος, οι αγρότες οργανώνονται και προσπαθούν να συγκροτήσουν κοινή στάση εν όψει της ψήφισης των νέων μέτρων, που θεωρούν ότι τους θίγουν. Την Κυριακή 2 Αυγούστου γίνεται νέα συνάντηση στην Κατερίνη, ενώ έχουν γίνει ανάλογες συναντήσεις και στη Θεσσαλονίκη και στην Πελοπόννησο.

Προς το παρόν τα μεγάλα συλλογικά όργανα των αγροτών δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια κίνηση. Ωστόσο, υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει προετοιμασία και συνακόλουθα ετοιμότητα εφόσον επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να περάσει μέτρα σε βάρος των αγροτών από θερινό τμήμα της Βουλής, μέσα στον Αύγουστο.

Πρόκειται για οργανώσεις, συνεταιριστές και συνδικαλιστές, οι οποίοι επισημαίνουν πως δεν μπορούν να δεχτούν νέο οικονομικό πλήγμα, από τη στιγμή που πλέον μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου της χώρας δε διασφαλίζει ούτε τα προς το ζην.

Τα μέτρα επρόκειτο να περάσουν στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πλην όμως εξαιρέθηκαν (όπως και τα μέτρα για τις συντάξεις), καθώς δεν αποτελούσαν... προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, τίποτα δε διασφαλίζει ότι δε θα επανέλθουν ως νομοθετικό έργο και μάλιστα μέσα στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Πριν από λίγες μέρες έγινε στη Θεσσαλονίκη συνάντηση «γαλάζιων» αγροτών από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, ενώ και στην Ηλεία υπάρχουν ανάλογες κινήσεις.

Την ερχόμενη Κυριακή στην Κατερίνη η Πανελλήνια Ένωση Αγροτών και Κτηνοτρόφων «Farmers Union» διοργανώνει στις 12.00' το μεσημέρι, στο Δημοτικό Πάρκο, στην αίθουσα Εκάβη, πανελλαδική αγροτική συγκέντρωση με σκοπό οι αγρότες να εναντιωθούν σε όλα τα αντιπαραγωγικά μέτρα που τους πλήττουν, όπως αναφέρουν.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

«Καλούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη μας για ένα και μόνο λόγο, την επιβίωσή μας», αναφέρει η «Farmers Union» στο κάλεσμά της.

Μέλη της τόνισαν ότι «πρέπει πάση θυσία να μην ισχύσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου για τους αγρότες. Αυτό θα σήμαινε πλήρη ισοπέδωση και εξαφάνιση της ελάχιστης ελληνικής παραγωγής και συνεχή εξάρτηση προϊόντων από τις αγορές του εξωτερικού. Η συνεργασία και η οργάνωση των αγροτών, η πρωτογενής παραγωγή και η οικιακή οικονομία είναι η μόνη απάντηση».

Σκοπός της Ένωσης είναι η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής και όπως επισημαίνεται έχει προχωρήσει σε συμφωνία με πολλές εταιρίες αγροτικών εφοδίων και προμήθειας καυσίμων για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών. Διευκρινίζεται δε ότι η Ένωση δεν έχει σχέσεις με κόμματα, ούτε φιλοδοξεί να μετατραπεί σε κόμμα...

Προς το παρόν πάντως κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους δεν επαπειλείται, εκτός κι αν γνωστοποιηθεί κάποια αιφνιδιαστική κίνηση ψήφισης των νέων μέτρων, επισημαίνουν οι αγρότες.