Skip to main content

Ορατό το «τέλος» της ΔΕΕ

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση για την άμυνα αναμένεται να διαλυθεί μέσα στο επόμενο έτος, καθώς τις επόμενες ημέρες λήγει η συνθήκη λειτουργίας της.
Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ), ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια που ιδρύθηκε το 1948 και αποτελείται από 28 χώρες θα διαλυθεί εντός των προσεχών ημερών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης της ΔΕΕ Ρόμπερτ Γουόλτερ.

«Η συνθήκη θα λήξει τις επόμενες ημέρες και η ΔΕΕ ως οργανισμός θα πρέπει να διαλυθεί μέσα σε ένα έτος ή λίγο μετά», δήλωσε ο κ. Γουόλτερ, Βρετανός συντηρητικός βουλευτής και προεδρεύων της συνέλευσης, η οποία εδρεύει στο Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, «ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έγραψε επιστολή στις 13 Μαρτίου ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΕ προκειμένου να ενημερώσει για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από τη συνθήκη μέσα στις επόμενες ημέρες».

Όμως, ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι πολλές χώρες θα ήθελαν η διάλυση του οργανισμού να γίνει σε συλλογικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Γουόλτερ ανέφερε ότι μία επίσημη ανακοίνωση για το μέλλον του ευρωπαϊκού οργανισμού αναμένεται στις 30 ή στις 31 Μαρτίου.