Skip to main content

Ώρα Σόιμπλε στη γερμανική βουλή

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί ο Σόιμπλε. Η παρουσία του AfD θα πυροδοτήσει πιθανότατα από την πρώτη κιόλας ημέρα εντάσεις για την εκλογή

Ένα μήνα ακριβώς μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις 12 ώρα Ελλάδας, συνέρχεται για πρώτη φορά η γερμανική βουλή για να συσταθεί σε σώμα. Υπάρχουν πολλά αξιοσημείωτα στη σύνθεσή της, όπως πχ.  η μικρότερη γυναικεία εκπροσώπηση σε σχέση με το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκπροσώπηση βουλευτών από οικογένειες μεταναστών, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μετά από σχεδόν 70 χρόνια στα έδρανα κάθεται για πρώτη φορά ένα ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, με κοινοβουλευτική δύναμη 92 βουλευτών

Διαδηλώσεις εκτός, εντάσεις εντός Βουλής

Έξω από τη βουλή, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες για να εκφράσουν την οργή τους γι αυτό το γεγονός και να εναντιωθούν «κατά του ρατσισμού και του μίσους στη Βουλή» χωρίς όμως να γίνεται ρητή αναφορά στο AfD. Αντιπαραθέσεις όμως αναμένονται και μέσα στη βουλή, καθώς δεν εκλέγεται μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, εκλέγεται και το προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα έχουν κάνει μέτωπο εναντίον του υποψηφίου από το ακροδεξιό κόμμα, ονόματι Άλμπρεχτ Γκλάζερ, ο οποίος παλαιότερα εκφράστηκε πολύ υποτιμητικά για το Ισλάμ. Στον πρώτο και δεύτερο γύρο για να εκλεγεί χρειάζεται πλειοψηφία όλων των βουλευτών, δηλαδή 355 από τους συνολικά 709, στον τρίτο γύρο αρκεί να έχει περισσότερες θετικές ψήφους από αρνητικές. Εάν δεν τις συγκεντρώσει τότε θα κληθεί το αρμόδιο όργανο της Βουλής, αποτελούμενο από τον πρόεδρο, τους επικεφαλής των Κ.Ο και άλλα κομματικά στελέχη, για να αποφασίσει για το τι θα πρέπει να γίνει.

Πάντως διαμάχη για το αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Το 2005 ο πρόεδρος του κόμματος  «Η Αριστερά» Λόταρ Μπίσκι είχε αποτύχει και στους τέσσερις γύρους να αναδειχθεί αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο Όσκαρ Νιντερμάιερ, πολιτικός ερευνητής, ειδικευμένος σε θέματα κομμάτων, πρότεινε μια διαφοροποιημένη στάση απέναντι στο AfD. «Βουλευτές αυτού του κόμματος θα πρέπει να καταψηφίζονται για τέτοιες θέσεις μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες στο πρόσωπό τους, όπως στην περίπτωση Γκλάζερ» δήλωσε στην εφημερίδα Heilbronner Stimme.   

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Εκτός από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δήλωσε ήδη ότι θα τον καταψηφίσει, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες θα ψηφίσουν με ευρεία πλειοψηφία τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πρόεδρο της Βουλής. Ορισμένοι σχολιαστές κάνουν λόγο για μια τιμητική αποστρατεία του Σόιμπλε, όμως δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί η παρουσία του AfD στα κοινοβουλευτικά έδρανα προοιωνίζεται μια νέα περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων στα γερμανικά χρονικά. Η προσωπικότητα και η εμπειρία του Σόιμπλε αποτελούν την εγγύηση ότι θα μπορέσει να δαμάσει τους βουλευτές του AfD, σύμφωνα με σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε σημερινή του συνέντευξη. «Τον θεωρώ άξιο, πολύ γρήγορα οι ακροδεξιοί βουλευτές θα αντιληφθούν ότι ο Σόιμπλε είναι σε θέση να επιβάλει και τη μορφή και το περιεχόμενο στη διαδικασία  σχηματισμού δημοκρατικής βούλησης στο Κοινοβούλιο», τόνισε. Βέβαια ο Γκάμπριελ δεν στάθηκε μόνο σε επαίνους, υπενθύμισε ότι άφησε πίσω του συντρίμμια στην Ευρώπη, «που πρέπει τώρα άλλοι και με πολύ κόπο να συναρμολογήσουν» και ότι «κατάφερε να στρέψει σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εναντίον της Γερμανίας». Υπενθύμισε επίσης ότι η Γερμανία έχει τη φήμη δάσκαλου που αρέσκεται στο να επιβάλει όρους λιτότητας.

Με τη σύσταση της Βουλής σε σώμα τελειώνει και επίσημα η θητεία της νυν κυβέρνησης. Η καγκελάριος Μέρκελ και 14 υπουργοί της θα παραλάβουν το απόγευμα από τα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το έγγραφο απόλυσής τους, θα συνεχίσουν όμως να εκτελούν υπηρεσιακά τα καθήκοντά τους.

SZ, dpa, Welt / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: Deutsche Welle