Skip to main content

Optimems: Η spin off του ΕΚΕΤΑ που κάνει τα ηλεκτρικά μικροδίκτυα εξυπνότερα

Με το λογισμικό που έχει αναπτύξει η Optimems ενσταλάζει ευφυΐα στα μικροδίκτυα, ώστε να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση ενέργειας, εν όψει των καταιγιστικών εξελίξεων στο ενεργειακό τοπίο

Οραματίζεται ένα βιώσιμο περιβάλλον και θέλει να συμβάλλει σε αυτό μέσω της βέλτιστης διαχείρισης της ενέργειας. Με αυτόν τον στόχο προσφέρει  μια καινοτόμα λύση που μετατρέπει μικρούς και μεσαίους καταναλωτές ενέργειας σε μικροδίκτυα επόμενης γενιάς. Η Optimems, spin off του ΕΚΕΤΑ και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο βλέποντας τις καταιγιστικές αλλαγές που έρχονται στο πεδίο της ενέργειας, με την αναγκαστική απανθρακοποίηση, την έκρηξη των ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, που αναμένεται να οδηγήσουν σε κορεσμό το ηλεκτρικό δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό η Optimems σκέφτηκε πως η μόνη λύση είναι η αποκέντρωση και η παραγωγή, αποθήκευση και κατανάλωση ενέργειας τοπικά. Αυτό το «τοπικά» δεν είναι άλλο από το ηλεκτρικό μικροδίκτυο, όπου η Optimems ενσταλάζει ευφυΐα –με τη βοήθεια του IT και της Τεχνητής Νοημοσύνης- ώστε να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση ενέργειας.

Με το λογισμικό της Optimems επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός χρονοπρογραμματισμός σε ένα μικροδίκτυο, για παράδειγμα σε ένα σπίτι όπου υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό και μια μπαταρία, ώστε ο καταναλωτής να αποκτά αυτονομία από το κεντρικό σύστημα, να γίνεται ουσιαστικά αόρατος από αυτό. Προσθέτοντας ευφυΐα στο μικροδίκτυο η Optimems το βοηθά να εξοικονομήσει 20% της ετήσιας κατανάλωσης. Πέραν όμως του οικονομικού οφέλους, οι λύσεις της συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας ενός μικροδικτύου, όπως είναι για παράδειγμα ένα νοσοκομείο, αλλά και στη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού.

Η Optimems γνωρίζει χάρη στα προγνωστικά της μοντέλα τι θα παράξει το μικροδίκτυο και τι θα καταναλώσει και πάνω σε αυτή την πρόβλεψη κάνει τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό των ηλεκτρικών φορτίων, ώστε ο καταναλωτής να μην έχει ανάγκη το κεντρικό δίκτυο, αλλά να καλύπτεται από ίδιους ενεργειακούς πόρους. Πέρα από ένα σπίτι, μικροδίκτυο μπορεί να είναι και ένας απομακρυσμένος οικισμός, ενώ το λογισμικό της Optimems μπορεί να βρει εφαρμογές, μεταξύ άλλων, σε πλοία, ακόμα και στο διάστημα.  

«Τα μικροδίκτυα αναμένεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο στην επερχόμενη εξέλιξη των παραδοσιακών ηλεκτρικών δικτύων σε  έξυπνα δίκτυα.  Η τάση δε είναι να πάμε και σε δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας και στους οικιακούς καταναλωτές, ένα τιμολόγιο δηλαδή με πολλές ζώνες. Έτσι θα υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους με το λογισμικό μας» λέει στη Voria.gr ο Χρήστος Τιμπλαλέξης ένας από τους πέντε δημιουργούς της Optimems.

Συμφωνίες εντός και εκτός συνόρων

Στον μόλις έναν χρόνο λειτουργίας της η Optimems έχει καταφέρει να διαθέσει το λογισμικό της σε Ελλάδα και εξωτερικό και δη στη Σουηδία, ενώ έχει θέσει και νέους στόχους εκτός συνόρων, όπως είναι η Αυστρία, όπου έχει ήδη επαφές. Παράλληλα, έχει συνεργασία με τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης, που διαχειρίζονται πορτφόλιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Η ομάδα πίσω από την Optimems αποτελείται από ηλεκτρολόγους μηχανικούς, όλους ανθρώπους του ΕΚΕΤΑ, την Αγγελίνα Μπιντούδη, τον Λάμπρο Ζυγλάκη, τον Χρήστο Τιμπλαλέξη, τον Δημοσθένη Ιωαννίδη και τον Δημήτρη Τζιοβάρα.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε την Optimems στο σωστό timing και θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα σημαντικό μερίδιο της εν λόγω αγοράς» λέει ο Χρήστος Τιμπλαλέξης. Ήδη μάλιστα το λογισμικό της Optimems έχει διακριθεί, λαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ 570 συμμετοχών στο Clean Energy Hacathon που έγινε στην Αυστρία, ενώ έλαβε και το δεύτερο βραβείο μεταξύ 100 συμμετοχών στον πανελλήνιο διαγωνισμό για την πράσινη καινοτομία «Greenathon».