Skip to main content

Όπισθεν Μαξίμου για το Ίλιντεν- «Γεωγραφικός ή χρονικός προσδιορισμός»

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα και το «όχι» των κομμάτων φαίνεται πως στέλνει στις καλάνδες το «Μακεδονία του Ίλιντεν» - Ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Εξαιρετικά σύντομος φαίνεται πως ήταν ο... βίος της πρότασης «Μακεδονία του Ίλιντεν» για την ονομασία των Σκοπίων, καθώς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα και τα απανωτά «όχι» που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς (δείτε εδώ), η κυβέρνηση, που αρχικά έδειχνε να συζητάει το σενάριο, τελικά ανακρούει πρύμναν.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε εδώ), όπου είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την πρόταση, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι υπό συζήτηση είναι προτάσεις μόνο με γεωγρραφικό ή χρονικό προσδιορισμό (σσ: πχ Άνω Μακεδομία ή Νέα Μακεδονία), απορρίπτονας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το «Μακεδονία Ίλιντεν» που έχει σαφή αλυτρωτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Μόλις πριν από λίγο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι η πρόταση των Σκοπίων είναι «Μακεδονία του Ίλιντεν», με σταδιακή αποχή του erga omnes (δείτε εδώ), ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να βάλει τέλος στη συγκεκριμένο πρόταση.

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων. Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.