Skip to main content

Όπερα η γυναίκα του Σίντλερ

O Όσκαρ Σίντλερ κατάφερε να σώσει από το θάνατο 1.200 Εβραίους, πίσω όμως από τον γνωστό βιομήχανο κρυβόταν μια δυναμική γυναίκα

Η Έμιλυ Σίντλερ ήταν μια δυναμική γυναίκα πίσω από έναν θαρραλέο άντρα. Σύζυγός της ήταν ο βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ. Η λυρική σκηνή Gärtnerplatztheater του Μονάχου της αφιερώνει τώρα μια όπερα με τον λιτό τίτλο «Κυρία Σίντλερ». Η παράσταση μέχρι τώρα έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Η πρωταγωνίστρια Κατερίνα Χεμπέλκοβα παρουσιάζεται ως μια αθόρυβη ηρωίδα, η οποία στο τέλος μένει μόνη της και εγκαταλείπεται από όλους.

Ο Όσκαρ Σίντλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έσωσε 1.200 Εβραίους. Έγινε ευρέως γνωστός μέσα από μία ταινία του Στήβεν Σπίλμπεργκ, το 1993, με τον τίτλο «Η Λίστα του Σίντλερ». Η σύζυγος του στην ταινία πέρασε απαρατήρητη, αν και στην πραγματικότητα ήταν το στήριγμά του. Ο συνθέτης Τόμας Μόρσε και ο σκηνοθέτης Κένεθ Σάζαν την αναδεικνύουν όμως τώρα σε πρωταγωνίστρια, ως μια αθόρυβη συνοδοιπόρο δίπλα στον διάσημο ήρωα. Ωστόσο χωρίς υπερβολές.

Η Έμιλυ Σίντλερ είχε ισχυρή προσωπικότητα και την ικανότητα να πείθει το σύζυγό της, όμως είναι αμφίβολο εάν ήταν πραγματικά ευτυχισμένη κοντά του. Ένα βράδυ για παράδειγμα, όταν έντρομη πετάγεται από το κρεβάτι καθώς της φέρνουν 250 μισοπεθαμένους Εβραίους, ο άντρας της διασκεδάζει με την ερωμένη του.

Η βαθιά μοναξιά της Έμιλυ

Το πυκνό λιμπρέτο και η μουσική ωστόσο δεν πείθουν και η δουλειά των τραγουδιστών δεν είναι καθόλου εύκολη. Ο Αντρέας Κοβάλεβιτς διευθύνει με μαεστρία την ορχήστρα και προσπαθεί να βάλει τη δική του πινελιά στο βαρύ αυτό θέμα. Η Κατερίνα Χεμπέλκοβα καταφέρνει πάντως να ξεχωρίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος της πάει «γάντι».

Ξεδιπλώνει σιγά-σιγά την αλήθεια της ως συζύγου του γνωστού βιομήχανου. Η μέτζο-σοπράνο βυθίζεται στο ρόλο της και εμφανίζεται ανθρώπινη και αληθινή. Στο τέλος η κορύφωση είναι συγκινητική. Μένει μόνη και εγκαταλείπεται από όλους.

Ο βαρύτονος Ματίας Χάουσμαν ως Όσκαρ Σίντλερ καταφέρνει να κρατήσει τα προσχήματα και να μείνει όρθιος. Κάμπτεται για λίγο μόνο όταν μαθαίνει για τη δική του σύλληψη.

Στο τέλος η Έμιλυ θα βρει στο πρόσωπο της οικιακής βοηθού μια πιστή φίλη. Όμως τίποτα δεν μπορεί να την γλιτώσει από τη βαθιά, υπαρξιακή μοναξιά.

Ανγκέλικα Μάιρ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle