Skip to main content

ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα το 2017

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί φέτος. Άνοδος αναμένεται και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία επιτάχυνσης φέτος, με την Ινδία να είναι η μόνη χώρα που δίνει σημάδια επικείμενης επιβράδυνσης, σύμφωνα με κορυφαίους δείκτες που έδωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ.

Οι δείκτης του ερευνητικού σώματος για τη μελλοντική δραστηριότητα έδωσε ισχυρές ενδείξεις επιτάχυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς και σε μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Οι ενδείξεις αυτές συνάδουν με τις εκτιμήσεις κάποιων άλλων διεθνών σωμάτων: η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε την Τρίτη ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα σε 2,7% από 2,3% πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες -παρότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μετά την εκλογή Τραμπ καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές αναμένουν άνοδο σε ανάπτυξη και πληθωρισμό λόγω των νέων πολιτικών- οι δείκτες του ΟΟΣΑ υπονοούν ότι υπήρχε ήδη μια ανοδική τάση και πριν τις προεδρικές εκλογές.

Στην περίπτωση της Ιταλίας τα στοιχεία δείχνουν μια σταθεροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη, αν και υπαινίσσονται επιβράδυνση τον Οκτώβριο.

Μοναδική εξαίρεση στην τάση για επιτάχυνση φαίνεται να αποτελεί η Ινδία, για την οποία ο Οργανισμός ανέφερε πως «δίνει σημάδια χαλάρωσης στο momentum ανάπτυξης».

Για το σύνολο των 34 μελών του, ο σύνθετος κορυφαίος δείκτης του ΟΟΣΑ παρέμεινε τον Νοέμβριο σταθερός στο 99,8, μεταδίδει το MarketWatch.