Skip to main content

Όνειρα φθινοπωρινής νυκτός τα περί πακτωλού γαλλικών επενδύσεων

Η σημαντική επίσκεψη Ολάντ έχει υπερτονιστεί όσον αφορά τις προσδοκίες για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από γαλλικούς ομίλους.

Μεγάλες προσδοκίες για γαλλικές επενδύσεις και μπίζνες στην Ελλάδα, βιάστηκαν να καλλιεργήσουν κυβερνητικοί κύκλοι, μέσω δημοσιευμάτων που πανηγυρίζουν για τις δεκάδες των Γάλλων, επιφανών επιχειρηματιών, που θα έρθουν - που υποθετικά θα έρχονταν- στη χώρα μας, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Ολάντ στη διήμερη επίσκεψή του, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, τα περί δεκάδων επιχειρηματιών, αποτελούν όνειρα φθινοπωρινής νυκτός, όπως όνειρα αποτελούν και τα περί μεγάλων ξένων επενδύσεων, είτε από γαλλικές εταιρείες, είτε από εταιρείες άλλων χωρών, αν δεν διαμορφωθεί ένα σταθερό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και, αν δεν αρθούν τα capital controls που μάλλον θα συνεχίζουν να βαραίνουν πάνω στην οικονομική δραστηριότητα μέχρι τα τέλη της άνοιξης του 2016, παρότι η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να αρθούν περί τον Ιανουάριο.

Επιστρέφοντας όμως στο οικονομικό - επιχειρηματικό μέρος της επίσκεψης της υψηλής γαλλικής αποστολής, να πούμε ότι οι "70 επιφανείς επιχειρηματίες" που θα έρχονταν, στην πραγματικότητα δεν θα είναι πάνω από 10 στην καλύτερη περίπτωση αφού μέχρι στιγμής, μία ημέρα πριν την άφιξη Ολάντ, 4-5 είναι οι μεγάλοι όμιλοι που θα βρεθούν με εκπροσώπους τους στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψη Ολάντ.

Δεν αποτελεί είδηση ότι μεγάλες γαλλικές εταιρείες έχουν ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας, των υδάτων και των έργων περιβάλλοντος, των μεγάλων υποδομών. Είχαν και έχουν συμμετοχή σε διαγωνισμούς για ιδιωτικοποιήσεις, είχαν συμμετοχή σε μεγάλα έργα υποδομών, έχουν εμπειρία συνεργασίας με ελληνικούς ομίλους.

Αλλά από του σημείου αυτού, μέχρι του σημείου να σπεύσει όλη η γαλλική βιομηχανία να επενδύσει στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Τι θα συμβεί κατά την επίσκεψη Ολάντ; Μάλλον ότι έγινε και προ διετίας, όταν το Φεβρουάριο του 2013 ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Αθήνα, είχε δηλώσει την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεραστεί η κρίση, είχε προτρέψει σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Και τότε ο Φρανσουά Ολάντ είχε καλέσει τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι που πιθανότατα θα κάνει και σε αυτή την επίσκεψή του.

Σε αυτά τα περίπου δύο χρόνια, είδαμε γαλλικές επενδύσεις, μεγάλες και μικρότερες στη χώρα μας; Όχι κάποιες που να θυμόμαστε. Οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστέρησαν (π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ), άλλες ακυρώθηκαν (π.χ. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), ενώ οι ανακολουθίες στις πολιτικές για την ενέργεια, σίγουρα δε βοήθησαν.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν όλες οι παρενέργειες που έφεραν οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων, τα φορολογικά μέτρα σε βάρος της επιχειρηματικότητας, οι καθυστερήσεις στην τροφοδότηση της οικονομίας με αναπτυξιακούς πόρους και, η πολιτική ρευστότητα.

Καλώς να έρθει λοιπόν ο κ. Ολάντ, συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών, τεσσάρων όπως πληροφορούμεθα, μακάρι και από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών. Η Ελλάδα χρειάζεται την πολιτική στήριξη της Γαλλίας και οπωσδήποτε η οικονομική διπλωματία έχει τη χρησιμότητά της, αλλά θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις κάνουν ουρά για να επενδύσουν στη χώρα μας.