Skip to main content

On line από το καλοκαίρι τα απορριμματοφόρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Από τον Ιούνιο αναμένεται να εγκατασταθεί το σύστημα με τις συσκευές παρακολούθησης και διαχείρισης του στόλου οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τη δυνατότητα να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τα οχήματα της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων θα έχει από τις αρχές καλοκαιριού ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο αναμένεται να εγκατασταθεί το σύστημα με τις συσκευές παρακολούθησης και διαχείρισης του στόλου οχημάτων, με το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα ο δήμος να παρακολουθεί τόσο την ποσότητα καυσίμων που καταναλώνεται όσο και τα δρομολόγια τα οποία πραγματοποιεί κάθε όχημα.

Αρχικά το έργο, ύψους περίπου 73.000 ευρώ, ήταν να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, ωστόσο, λόγω κάποιων προβλημάτων από την πλευρά του δήμου, η έναρξη μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Το σύστημα της τηλεματικής διαχείρισης θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση, πιλοτικά, σε 100 οχήματα του τομέα της καθαριότητας. Η δημοτική αρχή προσδοκά με την εφαρμογή της τηλεματικής διαχείρισης σε σημαντικά οφέλη, που έχουν να κάνουν με την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων και τον περιορισμό στην κατανάλωση καυσίμων.

Συγκεκριµένα, στα οχήµατα που θα επιλεγούν από τη ∆ιεύθυνση Ανακύκλωσης και ∆ιαχείρισης Αστικών Απορριµµάτων, θα εγκατασταθούν τηλεµατικές συσκευές που θα είναι εφοδιασµένες µε κεραίες GPS, για τον συνεχή προσδιορισµό της θέσης του οχήµατος, χρησιµοποιώντας την υπηρεσία GPRS, για τη συνεχή αποστολή των δεδοµένων σε κεντρικό υπολογιστή. Ο υπολογιστής αυτός θα είναι εγκατεστηµένος στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, όπου θα απεικονίζονται οι καθηµερινές µετακινήσεις και εργασίες των οχηµάτων σε ψηφιακούς χάρτες.

Πιλοτικά, σε άλλα 50 οχήµατα θα εγκατασταθεί, επιπλέον, σύστηµα καταγραφής στάθµης καυσίµου µε το οποίο θα γίνεται συνεχής µέτρηση του όγκου καυσίµου στη δεξαµενή του οχήµατος και αποστολή της µέτρησης σε πραγµατικό χρόνο στον Κεντρικό Υπολογιστή της Υπηρεσίας.  Σε 10 οχήµατα, που περιλαµβάνονται στα προαναφερθέντα 100, θα εγκατασταθεί σύστηµα καταγραφής της οδηγικής συµπεριφοράς.  Σε 15 απορριµµατοφόρα θα εγκατασταθεί σύστηµα καταγραφής ανύψωσης των κάδων απορριµµάτων, για την παρακολούθηση του παραγωγικού έργου των απορριµµατοφόρων, τον έλεγχο των σηµείων τοποθέτησης των κάδων, του είδους των κάδων που χρησιµοποιούνται και γενικά την βελτιστοποίηση της διαδικασίας αποκοµιδής.  

Τα οφέλη που αναµένονται είναι σηµαντικά και θα είναι ακόµα µεγαλύτερα µε την πλήρη εφαρµογή της τηλεµατικής παρακολούθησης σε ολόκληρο τον στόλο του ∆ήµου, εφόσον τα πρώτα συµπεράσµατα που θα εξαχθούν είναι θετικά.