Skip to main content

Ομπρέλα 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Ασπίδα προστασίας αποτελούν για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το ειδικό «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», η σύσταση του οποίου συμφωνήθηκε μετα
Ασπίδα προστασίας αποτελούν για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το ειδικό «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», η σύσταση του οποίου συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Η απόφαση για τη δημιουργία του εν λόγω ταμείου, ελήφθη ώστε να διασφαλιστούν οι τράπεζες ενόψει του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος που θα δημιουργήσει η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κάμψης της οικονομίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσει και να διασφαλίσει το οικονομικό σύστημα με τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί πλήρως στο πλαίσιο του προγράμματος και θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Η λειτουργία του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» δεν θα είναι εξαρτημένη από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ για την εξασφάλιση της λειτουργικότητάς του θα συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί από μέλη της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΤτΕ.

Εξάλλου, προ μηνός αποφασίστηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και η παράταση του ελληνικού πακέτου στήριξης πιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, στο οποίο υπάρχουν αποθηκευμένα κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ.