Skip to main content

Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Υποστηρίζω αξίες που γεννήθηκαν εδώ και εμπνέουν όλο τον κόσμο

«Η ελευθερία των άλλων είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορείς να είσαι καλά, όταν κάποιος δίπλα σου είναι δεμένος με αλυσίδες», είπε σε εκδήλωση ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

«Η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης, αλλά μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στη συζήτηση που είχε στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

 «Η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης. Διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία. Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βλέπουμε κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας», είπε από το βήμα της εκδήλωσης ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην Ελλάδα και στον μακραίωνο πολιτισμό της λέγοντας πως «θέλω να υποστηρίξω αξίες που γεννήθηκαν εδώ και εμπνέουν όλο τον κόσμο», ενώ καλωσόρισε όσους βρισκόταν στην αίθουσα, στα ελληνικά.

Είπε επίσης πως η ελευθερία των άλλων είναι πολύ σημαντική για εκείνον, σημειώνοντας πως «δεν μπορείς να είσαι καλά, όταν κάποιος δίπλα σου είναι δεμένος με αλυσίδες».

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν πιστεύει σε τίποτα και αυτό ζημιώνει τη Δημοκρατία μας. Πρέπει να συνομιλήσουμε με όσους διαφωνούμε. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες. Να ασχοληθούμε με τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά αγαθά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Οι οικονομικές βάσεις είναι σαθρές και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο να πνίγονται 700 άτομα» και πως δεν μπορεί αυτό το γεγονός να συγκρίνεται με την αναζήτηση του τουριστικού υποβρύχιου Titan στον βυθό του Ατλαντικού ωκεανού.

Έστειλε ένα μήνυμα στους νέους, το ίδιο, όπως είπε, που λέει και στις κόρες του: να κλείσουν τα κινητά τηλέφωνα.

«Τους λέω ότι όσο μεγαλώνεις βλέπεις καλύτερα τα πράγματα. Έχουμε τον χρόνο να εργαστούμε, να προσπαθήσουμε, ν’ αποτύχουμε, να σηκωθούμε – έχουμε πλέον αυτή τη δυνατότητα. Η ζωή είναι σύντομη, γίνεται όμως μεγαλύτερη όταν έχουμε την πολυτέλεια να πέφτουμε και να σηκωνόμαστε. Δείτε την Ουκρανία, δείτε το ναυάγιο – αυτά συμβαίνουν δίπλα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως έκανε έναν σύντομο απολογισμό ζωής κατά την επίσκεψή του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. «Αναλογιστείτε τι πρόοδος έχει υπάρξει στη διάρκεια της ζωής μου. Ποτέ δεν θα πετύχουμε το τέλειο στη Δημοκρατία, αλλά δεν έχουμε κάτι καλύτερο – θα αντιμετωπίσουμε αποτυχίες, αλλά θα συνεχίσουμε. Είναι η ευθύνη και το προνόμιο μας, να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Αυτό σκεφτόμουν από την Ακρόπολη – ο ξεναγός μας έλεγε ότι κάτω από τα ερείπια χτίσθηκε η πόλη», είπε και πρόσθεσε: «Ακριβώς αυτό μας επιτρέπει η Δημοκρατία: αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξανακτίσουμε πάνω στα ερείπια».

Στο πλαίσιο της συζήτησης θυμήθηκε πώς ξεκίνησε την καριέρα του στην πολιτική και αφηγήθηκε ιστορίες από το παρελθόν, τότε που που ήταν υποψήφιος γερουσιαστής και γύρισε με το αυτοκίνητό του την πολιτεία του Ιλλινόις και τα περίχωρα του Σικάγο. «Ήμουν ένας μαύρος με το όνομα Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα σε μια κατ’ εξοχήν λευκή πολιτεία», είπε και ανέφερε πως μιλούσε με όλο τον κόσμο για διάφορα θέματα από την πολιτική, την αγροτική οικονομία, το μπάσκετ, τις αξίες της ζωής. Κι έβλεπε την άλλη μέρα οι εφημερίδες να γράφουν καλά πράγματα για εκείνον. Κανείς δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνε τελικά. «Ούτε η Μισέλ πίστευε ότι θα τα κατάφερνα, αλλά εγώ είμαι επίμονος και τελικά κέρδισα. Ο λόγος είναι ότι κάθισα και συζήτησα μαζί τους».

Επτά χρόνια μετά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεψε στη σκηνή της Λυρικής και μίλησε για τους τρόπους ενίσχυσης της Δημοκρατίας και για τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, κ.ά.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο, όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders».