Skip to main content

Ομπάμα: Πιο σημαντική από ποτέ η αμερικανο-τουρκική συνεργασία

Οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας είναι σήμερα «σημαντικότερες από ποτέ» για να εμποδίζουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας είναι σήμερα «σημαντικότερες από ποτέ» για να εμποδίζουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ.

Σε αυτή την οπτική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα, σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. «Τα κοινά μας συμφέροντα και οι κοινές μας αξίες, αποτελούν το θεμέλιο των σχέσεων μας, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε» δήλωσε ο Ομπάμα στη συνέντευξη που παραχώρησε στη μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, πιστεύω ότι η αμερικανο-τουρκική συνεργασία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ» σημείωσε. «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο σύμμαχοι - κλειδιά των ΗΠΑ. Προτρέπω τις δύο χώρες να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση των σχέσεών τους». Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, άλλοτε στρατηγικών συμμάχων, είναι τεταμένες μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008 και την έφοδο ισραηλινών κομάντος εναντίον του στολίσκου που μετέφερε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στις 31 Μαΐου, κατά την οποία εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.