Skip to main content

Ομπάμα:«Η ανεργία το προσεχές διάστημα θα περαμείνει υψηλή»

Την άποψη πως είναι δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την εκτίμησή του πως η ανεργία στις ΗΠΑ θα παραμείνει αυξημένη για αρκετό διάστημα ακόμα εξέφρασε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Μπάρακ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε επίσης αναφορά και στα τελευταία αισιόδοξα μακρο-οικονομικά στοιχεία της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Ομπάμα το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας, των οποίων η αναπλήρωση θα αργήσει. Συνεχίζοντας υπογραμμίζει πως τα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται προτού αρχίσουν να υποχωρούν.

Εξάλλου, τα μηνύματα της αμερικανικής οικονομίας είναι θετικά, όπως  η πρόσφατη αύξηση των λιανικών πωλήσεων, η οποία κινείται με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τρεισήμισι ετών καθώς και η κατασκευαστική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να αντιστραφούν σε θετικά τα πρόσημα της ανάπτυξης ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως στην τηλεοπτική του εμφάνιση σημείωσε πως εναποτίθεται στον πρόεδρο της FED, κ. Μπένι Μπερνάκι, να τοποθετηθεί για το εάν η οικονομία της χώρας έχει εξέλθει από την κρίση.

Φ.Λ.