Skip to main content

Ομπάμα:«Δεν θα επιβαρυνθεί φορολογικά η μεσαία τάξη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε πέντε τηλεοπτικά δίκτυα δεσμεύτηκε πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα πλήξει φορολογικά τη μεσαία τάξη.
Σε σειρά συνεντεύξεων σε πέντε τηλεοπτικά κανάλια αυθημερόν προέβη ο Μπαράκ Ομπάμα με στόχο την προώθηση της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την κίνηση αυτή θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η μεταρρύθμιση δεν θα επιβαρύνει φορολογικά τη μεσαία τάξη, ενώ κατηγόρησε για αδιαλλαξία τους Ρεμπουπλικανούς.

Η προτεινόμενη αλλαγή στην περίθαλψη στην τελική της μορφή προβλέπει την ασφάλιση 50 εκατομμυρίων Αμερικανών σε ένα σύστημα κυρίως ιδιωτικής ασφάλισης, με το οποίο οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να μεταπείσουν την αντιπολίτευση.

Το νέο νομοσχέδιο, έχει εγκαταλείψει τη δημιουργία ενός συστήματος ανταγωνιστικού στο υπάρχον ιδιωτικό και προβλέπει οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται σε μη κερδοσκοπικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Η νέα μεταρρύθμιση έχει διχάσει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ καθώς είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως θα είναι πολύ ακριβή, σε καιρούς κρίσης, ενώ την αντιμετωπίζουν και ως μια μορφή φορολογίας.

Στις συνεντεύξεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να καθησυχάσει τους αντιφρονούντες, επανέλαβε ότι οι αλλαγές θα χρηματοδοτηθούν κατά τα δύο τρίτα από χρήματα που ήδη υπάρχουν στο σύστημα και όχι από νέους φόρους.

Σημειώνεται ότι η θεματολογία των συνεντεύξεων δεν περιορίστηκε στην ασφαλιστική  μεταρρύθμιση, αλλά έγινε αναφορά και στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, στις εξελίξεις στην αντιπυραυλική άμυνα και στη διεθνή οικονομική κρίση.

Φ.Λ.