Skip to main content

Oμπάμα: «Απαράδεκτα λάθη» στην υπόθεση του Νιγηριανού τρομοκράτη

«Περιμένω εισηγήσεις, για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να προστατέψουν τις πτήσεις τους», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα του νεαρού τρομοκράτη.
«Είναι σαφές πως σημειώθηκαν συστηματικά σφάλματα», σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα του νεαρού Νιγηριανού τρομοκράτη που συνελήφθη στο Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Η κυβέρνηση μας είχε πληροφορίες για ένα γνωστό εξτρεμιστή και οι πληροφορίες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε για να αντιδράσουμε κατάλληλα. Αυτός ο εξτρεμιστής κατάφερε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, έχοντας στην κατοχή του επικίνδυνα εκρηκτικά, ενέργεια που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους. Προφανώς σημειώθηκαν συστηματικά λάθη, κάτι που το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ουσιώδες να διαγνωστούν εγκαίρως οι αδυναμίες τουσυστήματος, οι οποίες επέτρεψαν στον δράστη να φτάσει τόσο μακριά στοσχέδιό του και περιμένει τις εισηγήσεις του επιτελείου του, για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν ναπροστατέψουν τις πτήσεις τους.


Οι ρωγμές στο σύστημα ασφάλειαςήταν ένα «μείγμα ανθρώπινων και συστημικών αποτυχιών», συμπλήρωσε ο Ομπάμα, ο οποίος δέχεται έντονη κριτική για αναποτελεσματικότητα.