Skip to main content

Ομοσπονδιακή Ευρώπη οραματίζεται ο Σόιμπλε

Έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών απευθύνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του, στην οποία σημειώνει επίσης ότι τάσσεται υπέρ της
Έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών απευθύνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο, στην οποία σημειώνει επίσης ότι τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό, μια οικονομική κυβέρνηση, έστω κι αν δεν μας αρέσει πολύ ο όρος», δηλώνει ο υπουργός στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», σύμφωνα με προδημοσίευση της συνέντευξής του.

Ο Σόιμπλε τάσσεται επίσης υπέρ ενός ομοσπονδιακού μοντέλου για την Ευρώπη. Όμως, λέει, «η Ευρώπη δεν θα γίνει ένα ομοσπονδιακό κράτος όπως είναι η Γερμανία. Η ομοσπονδιακή οργάνωση της Ευρώπης θα αποτελεί σε κάποιο βαθμό μια μη φυσιολογική εξέλιξη, θα πρόκειται για μια νέα δομή που δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο μοντέλο που υπάρχει σήμερα».

Μολονότι η δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποκάλυψε μια κάποια δόση ευρωσκεπτικισμού στη γερμανική κοινή γνώμη, ο Σόιμπλε δηλώνει παράλληλα «πεισμένος ότι η πολιτική τάξη θα επιτύχει ΄΄να πουλήσει΄΄ μια ομοσπονδιακή Ευρώπη» στους πολίτες.

Ωστόσο «έχω μερικές φορές την εντύπωση ότι οι άλλοι θα μπορούσαν να δείχνουν μεγαλύτερη προσήλωση στην εξήγηση των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής κοινότητας», σημειώνει, αναφερόμενος στους συναδέλφους του στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης και στο κόμμα του, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Ενώ ο γερμανός υπουργός τασσόταν υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τα άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης πίεζαν για μια ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Τη δεκαετία του ΄90, μετά την επανένωση (της Γερμανίας), όλοι οι Ευρωπαίοι είπαν ότι οι Γερμανοί πρέπει επιτέλους να γίνουν μια φυσιολογική χώρα, τώρα η Γερμανία είναι μια φυσιολογική χώρα και αυτό δεν τους αρέσει», υπογραμμίζει ωστόσο ο Σόιμπλε.

Ωστόσο η Γερμανία δεν ξεχνάει την Ευρώπη, αλλά αντιθέτως «αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας» απέναντι στην Ευρώπη, καταλήγει.