Skip to main content

«Ομορφαίνουν» τους κάδους απορριμμάτων με... ζωγραφιές

Ο δήμος το επόμενο διάστημα θα προμηθευτεί περίπου 1.400-1.500 κάδους απορριμμάτων και ορισμένοι από αυτούς θα ζωγραφιστούν.

Πήραν τα σπρέι στα χέρια, επιστράτευσαν την φαντασία τους και έβαλαν χρώμα... στους κάδους απορριμμάτων.

Ο λόγος για τους κατοίκους στη δημοτική κοινότητα Πεύκων, οι οποίοι, θέλοντας να βελτιώσουν την αισθητική της περιοχής τους, άρχισαν να ζωγραφίζουν τους κάδους.

Η ιδέα ήταν της κοινοτικής συμβούλου στα Πεύκα της πλειοψηφούσας παράταξης του δήμου Νεάπολης – Συκεών Ειρήνης – Μαρίας Παπαδάκη. «Είχα δει να βάφουν τους κάδους στο εξωτερικό. Θεώρησα ότι είναι πολύ σημαντικό και πως μπορεί να γίνει και στον δικό μας δήμο», είπε στη Voria.gr η κ. Παπαδάκη.

Την ιδέα της αγκάλιασε, αμέσως, η δημοτική αρχή, τόσο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, όσο και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης.

Ήδη, έχουν ζωγραφιστεί από το 16ο Σύστημα Προσκόπων Πεύκων οι πρώτοι τρεις κάδοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της περιοχής. Σταδιακά από τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι ζωγραφιές και στους υπόλοιπους κάδους στα Πεύκα.



Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κυζιρίδη, ο δήμος το επόμενο διάστημα – 2 έως 3 μήνες - θα προμηθευτεί περίπου 1.400-1.500 κάδους απορριμμάτων και σχεδιάζεται οι περισσότεροι από αυτούς να ζωγραφιστούν.

«Τους ζωγραφισμένους καινούργιους κάδους θέλουμε να τους τοποθετήσουμε σε πολλά σημεία του δήμου, όπως σχολεία, δημόσια κτήρια, έξω από εκκλησίες. Θέλουμε ο κάδος να έχει καλή όψη και να καταλάβουν οι δημότες ότι είναι η καθημερινότητά μας και όχι κάτι αναγκαστικό», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.   

Όπως ανέφερε η κ. Παπαδάκη, οι δημότες ανταποκρίθηκαν θετικά, λέγοντας πως δεν είναι πλέον ένας απλά πράσινος κάδος απορριμμάτων. «Το μήνυμά μας είναι, “ομορφαίνουμε τον τόπο μας, ζωγραφίζοντας τους κάδους”. Έχουμε, ήδη, τον λιγούρη, που τρώει τα πάντα, το λουλούδι που προτιμά να φάει αυτό τα σκουπίδια, παρά να πεταχτούν στο περιβάλλον και τη γάτα», υπογράμμισε.

Μάλιστα, τα χρώματα και τα εργαλεία προσφέρθηκαν στους εθελοντές από τον δήμο μέσω της Κοινωφελής Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών (ΚΕΥΝΣ). Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι ζωγραφιές και στους 4.500 κάδους που διαθέτει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Αρχικά, η ιδέα για τα γκράφιτι στους κάδους εντάχθηκε μέσα στις δράσεις «Θεοτόκεια», που πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο στα Πεύκα. Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, ανάλογη ενέργεια θα γίνει το επόμενο διάστημα και στους άλλες δημοτικές κοινότητες, σε Συκιές και Νεάπολη και στο μέλλον και στον Αγ. Παύλο.

Ήδη, η δημοτική σύμβουλος έχει έρθει σε επαφή με τα συστήματα προσκόπων των δύο περιοχών, τα οποία ανταποκρίθηκαν θετικά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ανάλογες επαφές έχουν γίνει και με τους διευθυντές των σχολείων του δήμου.