Skip to main content

Βίντεο: Έδεσαν οδηγό ταξί με δύο ζευγάρια χειροπέδες στο ΑΤ Ομονοίας - Κάλεσε το «100» για... αστυνομική βία

O οδηγός υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς και πως αναγκάστηκε να καλέσει την Άμεση Δράση μέσα από το κρατητήριο για να προστατευτεί

Συνθήκες ομηρίας και βασανισμού μέσα στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος Ομονοίας καταγγέλλει 53χρονος οδηγός ταξί. Κάνοντας λόγο για μια εφιαλτική εμπειρία που φέρεται να του άφησε σοβαρά προβλήματα υγείας, ο αυτοκινητιστής Αχιλλέας Χατζηνούσιος, σύμφωνα με τη δικογραφία που φέρνει στο φως το protothema.gr, καταγγέλλει τέσσερις αστυνομικούς για ξυλοδαρμό, παράνομη κράτηση με χειροπέδες και εξύβριση.

Στην ένορκη κατάθεση του εμφανίζονται τα ονόματα των τριών από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, τους οποίους αναγνώρισε από φωτογραφίες ενώ σε βίντεο ντοκουμέντο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία διακρίνεται ο οδηγός ταξί να βρίσκεται με χειροπέδες επί ώρα δεμένος εντός του κρατητηρίου του αστυνομικού τμήματος. Οι αστυνομικοί, όπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr, του έχουν περάσει δυο ζευγάρια χειροπέδες στα χέρια του και συγκεκριμένα το ένα ζεύγος στο αριστερό χέρι και το άλλο στο δεξί και τον δένουν στο κάγκελο του παραθύρου του κρατητηρίου. Την υπόθεση ερευνά το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ όμως τέσσερα χρόνια μετά το συμβάν δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το πρωινό της 22ας Δεκεμβρίου του 2019 από μία στιγμή λεκτικής έντασης ανάμεσα στον οδηγό ταξί και δύο αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης. Η όξυνση δεν άργησε να επέλθει, με αποτέλεσμα ο 53χρονος να οδηγηθεί τελικά στο τμήμα. Εκεί, όπως καταγγέλλει, του πέρασαν επί ώρα, μάλιστα, χειροπέδες μέχρι που εμφάνισε μελανιές, και παράλληλα υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, με γροθιές στο πρόσωπο, όπως και εξύβρισης και συνολικά βίαιης συμπεριφοράς.

Για τη στιγμή της σύλληψης στους δρόμους της Ομονοίας, την έναρξη δηλαδή του περιστατικού, για το οποίο κατονομάζει τρεις αξιωματικούς, δύο υπαρχυφύλακες κι έναν αστυφύλακα, ο κ.Χατζηνούσιος υποστηρίζει τα εξής στην ένορκη κατάθεση του:

«Ο αστυνομικός μού έκανε νόημα με το χέρι να περιμένω γιατί μιλούσε. Αφού ήρθε ο δεύτερος αστυνομικός και τελείωσε η συνομιλία, εγώ ήδη περίμενα επτάμισι λεπτά. Προσπάθησα να ξεκινήσω με το όχημα και να συνεχίσω την πορεία μου. Επειδή το όχημά μου είναι αρκετά παλιό χρειάστηκαν κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να κινηθεί. Εκείνη την ώρα ο αστυνομικός που βρισκόταν από τη μεριά του οδηγού του περιπολικού με κοίταξε με έντονο ύφος και εγώ του απάντησα: “τώρα σε πειράζει ε; ”Θέλοντας να του δείξω την δυσαρέσκειά μου που περίμενα τόση ώρα. Συνέχισα την πορεία μου μέχρι τη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αθηνάς όπου σταμάτησα λόγω κόκκινο σηματοδότη. Το περιπολικό με ακολούθησε και σταμάτησε από πίσω μου στο κόκκινο φανάρι. Οι αστυνομικοί κατέβηκαν από το όχημα και πλησιάζει προς την μπροστινή πόρτα του ταξί ο ένας από τα δεξιά κι ο άλλος από τα αριστερά».

Το όπλο και οι κλήσεις στο 100

Συνεχίζοντας την αφήγηση της περιπέτειάς του στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, λίγο μετά τις 9 το πρωί, την ημέρα εκείνη του Δεκεμβρίου, ο αυτοκινητιστής ισχυρίζεται ότι ο ένας εκ των δυο αστυνομικών έβγαλε το όπλο του και το έστρεψε εναντίον του.

«Τη στιγμή της σύλληψης μου φώναξαν “ακινητοποιήστε το όχημα και κατεβείτε από αυτό για να σας κάνουμε έλεγχο”. Προσπάθησαν να με ελέγξουν ενώ πλησίασαν προς το όχημά μου. Είδα έναν από τους δύο αστυνομικούς και συγκεκριμένα τον συνοδηγό να έχει βγάλει το όπλο του και να με σημαδεύει. Εκείνη τη στιγμή τρομοκρατήθηκα και επειδή φοβόμουν τον έλεγχο από το συγκεκριμένο περιπολικό και δεν μπορούσα να κάνω κάπου δεξιά να σταματήσω, τους είπα ότι αρνούμαι και συνέχισα την πορεία μου προς την Σοφοκλέους και Μενάνδρου καθώς εκεί ξέρω ότι υπάρχει μόνιμη κλούβα της αστυνομίας. Όταν έφτασα εκεί διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κλούβα ενώ οι αστυνομικοί ήδη με καταδίωκαν. Εγώ επειδή φοβόμουν αφού είδα ότι δεν υπάρχει κλούβα της αστυνομίας, κάλεσα το 100 προκειμένου να τους ενημερώσω». Ο οδηγός ταξί υποστηρίζει ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο επειδή αντίκρισε το στραμμένο εναντίον του όπλο.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Α.Τ Ομονοίας, ο οδηγός ταξί καταδιώχτηκε γιατί αρνήθηκε να σταματήσει στον έλεγχο. Συγκεκριμένα:

«Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού ο οδηγός ταξί συνελήφθη από αστυνομικούς διότι αν και κλήθηκε σε νόμιμο έλεγχο στις 9:30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αθηνάς, ως οδηγός ταξί, ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε καθώς επίσης σε καταδίωξη που ακολούθησε δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά σήματα των αστυνομικών. Αρνήθηκε να απολογηθεί στην υπηρεσία μας. Αρνήθηκε τη λήψη δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων στην υπηρεσία μας».

Σημειώνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά και η διενεργηθείσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η προκαταρτική εξέταση βασίστηκε στην εξέταση βιντεοληπτικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί από την κάμερα του κρατητηρίου του αστυνομικού τμήματος Ομονοίας.

«Με έπιασε από τον λαιμό και με χτύπησε»

Στην κατάθεση του, οδηγός ταξί Αχιλλέας Χατζηνούσιος, καταγγέλλει ότι ένας από τους κατηγορούμενους υπαρχυφύλακες τον έπιασε από τον λαιμό και τον χτύπησε.

Υποστηρίζει δε ότι επί δέκα λεπτά δεν μπορούσε να αναπνεύσει καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα ζαχάρου, ως διαβητικός, και καρδιάς, τη στιγμή που δεν είχε πρόσβαση στα φάρμακά του.

«”Θα σε έχω μέχρι το βράδυ ίσως και μέχρι το πρωί” μου έλεγε και έκλεισε την πόρτα. Κάποια στιγμή άρχισα να φωνάζω πάρα πολύ δυνατά “βοήθεια γειτόνοι, βοήθεια συμπολίτες καλέστε το κέντρο της αστυνομίας και ενημερώστε τους ότι είμαι δεμένος μέσα στο κρατητήριο”. Αυτό το έκανα μέχρι περίπου τις 13:10 και σταμάτησα γιατί κουράστηκα. Αργότερα μπήκε μέσα ο βοηθός του αξιωματικού υπηρεσίας και είπε “θες να σου πάρουμε αποτυπώματα και να πάμε στον εισαγγελέα;” Εγώ απάντησα “ναι”. Οι χειροπέδες δεν ξεκλείδωναν εύκολα».

Αφού βγήκαν οι χειροπέδες, ο οδηγός ταξί καταγγέλλει τα εξής: «Προσπάθησε να μου πάρει αποτυπώματα αλλά δεν τα κατάφερε καθώς τα χέρια μου πονούσαν πάρα πολύ αφού ήμουν δεμένος με χειροπέδες για αρκετή ώρα και είχαν μελανιάσει. Έτσι αφού προσπάθησε αρκετή ώρα να μου πάρει αποτυπώματα αγανάκτησε και αφού με έπιασε με το ένα χέρι του από την μπλούζα στο σημείο του λαιμού και με το χέρι του ενωμένο γροθιά προς το σαγόνι μου άρχισε να με βρίζει και τότε με γυρίζει και ταυτόχρονα με το άλλο το χέρι με χτυπάει στο πρόσωπο κάτω από το ζυγωματικό στο αριστερό μάτι».

«Δεν μπορούσα να πάρω ούτε τα φάρμακά μου»

«Πήρα ξανά τηλέφωνο το 100 από το κινητό μου το οποίο δεν μου το είχαν αφαιρέσει και τους περιέγραψα πώς έχει η κατάσταση. Από το 100 με ενημέρωσαν ότι θα επικοινωνήσουν με το τμήμα της Ομονοίας και εγώ τους είπα “όχι μην το κάνετε, στείλτε κάποιον επόπτη”. Με το 100 επικοινώνησα δύο φορές γιατί την πρώτη έπεσε η γραμμή. Μετά από 10 λεπτά μπήκε ο αξιωματικός και μου είπε να του δώσω το κινητό μου γιατί απαγορεύεται».

Όπως καταθέτει ο καταγγέλλων, ζήτησε την συνδρομή του ΕΚΑΒ. «Άρχισα να μην αισθάνομαι καλά. Ζήτησα να έρθει το ΕΚΑΒ να μου βάλει οξυγόνο καθώς αντιμετωπίζω χρόνια προβλήματα με την υγεία μου. Είμαι σακχαροδιαβητικός και παίρνω και αγωγή για το οξυγόνο. Είχα δύσπνοια και ήμουν στον χώρο του κρατητηρίου. Ήρθε ένα άτομο του ΕΚΑΒ, να μου βάλει το οξυγόνο. το Μου μέτρησε την πίεση και οι δείκτες ήταν σχεδόν οι διπλοί από το κανονικό». Όμως ο διασώστης του ΕΚΑΒ, αναφέρει στην κατάθεση του ότι οι ενδείξεις των ζωτικών του σημείων ήταν καλές και καθόλου απειλητικές για τη ζωή του. Έκανε λόγο για εριστική συμπεριφορά του οδηγού προς τους αστυνομικούς, αναφέροντας πως ήταν σε έξαλλη κατάσταση και φώναζε δυνατά. Το ίδιο πρόσωπο επιβεβαιώνει ότι οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον αυτοκινητιστή μέσα στο κρατητήριο, που όμως μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο εάν ο κρατούμενος δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι μπορεί να βλάψει τον εαυτό του, κάτι που δεν αναφέρει στην κατάθεση του ο ΕΚΑΒιτης.

«Ο Χατζηνούσιος δεν σταματούσε ( εννοεί να φωνάζει) και έτσι οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες στα χέρια του και συγκεκριμένα μια στο αριστερό χέρι και μια στο δεξί», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όση ώρα ήταν παρόν δεν αντελήφθη κάποια άσχημη συμπεριφορά των αστυνομικών κατά του συλληφθέντα.

Η ιατροδικαστική εξέταση

Μετά τα καταγγελλόμενα συμβάντα ξυλοδαρμού, διενεργήθηκε ιατροδικαστή εξέταση στον Αχιλλέα Χατζηνούσιο όπου διαπιστώθηκε ερυθρότητα κατά την αριστερή ζυγωματική χώρα όπως και μικροεκδορά κατά την ραχιαία επιφάνεια.

Ο οδηγός ταξί καταγγέλλει, μάλιστα, ότι έχει ακόμη ακόμη σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων σε δημόσια νοσοκομεία. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προήλθε από τα βασανιστήρια είναι η οσφυαλγία και η θρόμβωση» κατέθεσε ειδικότερα ο 53χρονος.

Πηγή: protothema