Skip to main content

Ομογενειακή βοήθεια για το τσαλακωμένο τουριστικό image

Τη συνδρομή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα και τον τουρισμό ζητούν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής.
Τη συνδρομή της επιρροής που ασκεί η ελληνική ομογένεια στα διάφορα κέντρα εξουσίας του εξωτερικού όπου και διαμένει θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, προκειμένου να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές σε βάρος της χώρας και κατ’ επέκταση του ελληνικού τουρισμού.

Τη σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, προετοιμάζει το έδαφος, ώστε έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχει επιτευχθεί μια συνάντηση του προεδρείου της με κλιμάκιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

«Μέσα στο επόμενο 10ήμερο, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται μια συνάντηση με το ΣΑΕ στα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη», αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΞΧ, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι το δυναμικό των Ελλήνων της διασποράς μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, ώστε να αποκατασταθεί η «πληγωμένη» εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Στην ίδια λογική, εξάλλου, η ΕΞΧ τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε μια… εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και του αισθήματος της ασφάλειας για όσους Βαλκάνιους (κι όχι μόνο) τουρίστες σκέφτονται -αλλά ίσως και να διστάζουν- να επισκεφθούν τα ελληνικά θέρετρα, μετά τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, καθώς και τις διαρκείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων και συνταξιούχων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό απεστάλησαν σε συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία και πρακτορεία γειτονικών χωρών και άλλων παραδοσιακών αγορών άντλησης τουριστικού ρεύματος πάνω από 5.000 newsletters (αντί για 2.500 που αρχικώς είχε αποφασιστεί) με καθησυχαστικές και άλλες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας.

«Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο διάστημα θα είμαστε ήσυχοι. Είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και στη Χαλκιδική είμαστε ήδη χαμηλότερα από πέρυσι, όσον αφορά στις προκρατήσεις και στην εν γένει κίνηση, κατά περίπου 15%», εξηγεί ο κ. Τάσιος και υπογραμμίζει ότι «δεν είμαστε πλέον για άλλες κακές ειδήσεις, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχουμε ένα ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων από το Σεπτέμβρη».

Ο ίδιος υπενθυμίζει, επίσης, ότι η εικόνα για τη φετινή σεζόν μέχρι και το Μάρτιο έδειχνε καλή. «Μέχρι και τότε οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι πήγαιναν καλά», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΧ, αλλά κατόπιν, με τις εξελίξεις στην οικονομία, το επεισόδιο με το κρουαζιερόπλοιο Zenit και την απεργία με την τραγική κατάληξη στο κέντρο της Αθήνας «η χώρα μας μπήκε στη γωνία και η τουριστική κίνηση πάγωσε».

Πέραν της αξιοποίησης των ομογενών, οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής την προηγούμενη εβδομάδα, υπενθυμίζεται, ανακοίνωσαν κι ένα πρόγραμμα προσέλκυσης Ελλήνων τουριστών, παρέχοντας εκπτώσεις έως και 20% για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, με προοπτική μετά το πέρας αυτής της περιόδου να επανεξεταστεί το θέμα. Έως τότε, για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και ενίοτε και με ημιδιατροφή, οι τιμές –ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου- κυμαίνονται από 40 ευρώ έως 100 ευρώ το βράδυ.

Το εν λόγω πρόγραμμα υποστηρίζουν περί τα 35 μεγάλα ξενοδοχεία του νομού, τα οποία -μολονότι αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό των 220 μονάδων που έχει συνολικά η Χαλκιδική- σε επίπεδο κλινών διαθέτουν σχεδόν 15.000 ή το περίπου το 50% του συνολικού δυναμικού κλινών της περιοχής.