Skip to main content

Ομόφωνα υπέρ της κλήσης Τσατάνη για διευκρινίσεις η Επιτροπή Θεσμών

Την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη καλεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με όλα όσα κατήγγειλε εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις καταγγελίες της σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για παρεμβάσεις στο έργο της.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Επιτροπή απέρριψε, κατά πλειοψηφία, τις προτάσεις, τόσο του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, να κληθεί ενώπιων των μελών της ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, την υπόθεση του οποίου χειρίστηκε η κ. Τσατάνη, όσο και του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη, για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Κατά της κλήτευσης του κ. Βγενόπουλου τάχθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να αποκλιμακωθεί η ένταση ή να κάνουμε ένα πάρτι» και σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι ένας από τους διάδικους στην υπόθεση.

Καταγγελίες Δ. Παπαγγελόπουλου για δεύτερη σκευωρία που στήθηκε, πέρα από τη δική του με βιβλία που ερμηνεύονται, κατά το δοκούν, σε εκατομμύρια.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς περί σκευωρίας σε βάρος του και μάλιστα «κακότεχνης», όπως είπε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του περί δεύτερης σκευωρίας που έχει στηθεί και έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και αφορά τις συνομιλίες εκδότη και εφοπλιστή αλλά και για άλλες κασέτες που μπορεί να υπάρχουν, οι οποίες να εμπλέκουν άλλα πρόσωπα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια και προσπάθεια ποινικοποίησης του λόγου με ερμηνεία κατά το δοκούν, όπου τα «βιβλία μεταφράζονται σε εκατομμύρια», όπως είπε. «Με όσα ειπώθηκαν αυτές τις μέρες και τις απαντήσεις που έδωσα, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σκευωρία που στήθηκε εις βάρος μου και μάλιστα κακότεχνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

«Τελείωσε αυτή η σκευωρία και ήρθε άλλη σκευωρία, με κασέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης να ερευνήσει πώς διέρρευσαν αυτές οι κασέτες που ήταν τρία χρόνια στα χέρια της Δικαιοσύνης και δεν είχαν αξιοποιηθεί. Φαίνεται ότι ένας εκδότης διαθέτει λεφτά και λέει να πάμε να κάνουμε ένα παιχνίδι. Είναι επικίνδυνα αυτά τα παιχνίδια.

» Πρέπει να δούμε πού πάει αυτή η ποινικοποίηση του ελεύθερου λόγου και τι επιπτώσεις έχει η ελεύθερη μετάφρασή του. Αν πάρω τηλέφωνο και πω στείλε μου πέντε κιλά λάδι ή πέντε κιλά ψάρια θα ερμηνευτεί διαφορετικά. Γίνεται προσπάθεια τα βιβλία να αναδειχθούν σε εκατομμύρια. Θα πρέπει να προασπίσουμε το πολιτικό σύστημα να μη γίνεται μετάφραση κατά το δοκούν. Δεν πρέπει να γίνεται ελεύθερη μετάφραση και τα βιβλία να γίνονται εκατομμύρια.

» Εγώ μπορεί να πω στείλε μου πέντε κιλά ψάρια και να μεταφραστεί σε εκατομμύρια. Αυτό γίνεται τον τελευταίο καιρό. Πέρα από το πόσο επικίνδυνο είναι να μεταφράζουμε μία συνομιλία κατά το δοκούν, ξέχασα να πω ότι, όπως μαθαίνω, υπάρχουν και άλλες κασέτες με άλλους. Ξέρετε τι θα συμβεί αν γίνει αυτό;» κατέληξε.