Skip to main content

Ομιχλώδες το τοπίο για την εξαγορά της Galenika

Λίγα 24ωρα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας Galenika, όπου η Alapis προβάλλεται ως φαβορί, οι πληροφορίες από
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες από τη Σερβία όσον αφορά την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας Galenika, για την εξαγορά της οποίας η φαρμακοβιομηχανία Alapis προβάλλει ως φαβορί. Τα δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αναβολή του διαγωνισμού, ο οποίος λήγει την Παρασκευή 19η Μαρτίου, ωστόσο ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β΄στο Βελιγράδι, Στυλιανός Λιάγγης, τονίζει στη Voria.gr ότι όσα διαρρέουν δεν είναι αξιόπιστα, καθώς εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα της σερβικής κυβέρνησης.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιάγγης, η κυβέρνηση «ζυγίζει» όχι μόνο τι τιμή θα επιτύχει, αλλά και ποιο είναι το πολιτικό κόστος της εξαγοράς. Η κυβέρνηση, προσθέτει, θέλει να δώσει την εντύπωση στα ΜΜΕ, στον πολιτικό κόσμο και στους οικονομικούς κύκλους, ότι έγινε η σωστή κίνηση την κατάλληλη στιγμή, ώστε το όφελος να είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Αλλά «με τις πολιτικές σκοπιμότητες δημιουργείται σύγχυση».

Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδεχόμενη ή μη αναβολή του διαγωνισμού, ενώ δημοσιεύονται «πληροφορίες» ενδεχομένως για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, δηλαδή «εκ του πονηρού» πολλές φορές. «Η σέρβικη κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσουν κάποια πράγματα, ίσως για να κάνει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν υψηλότερες προσφορές. Κρύβονται πάρα πολλά πίσω από το συγκεκριμένο θέμα και τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου δεν είναι αξιόπιστα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά άλλα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μη παραλαβή των τευχών δημοπράτησης από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει για τα τεύχη δημοπράτησης.  Είναι δημοσιεύματα τα οποία δεν διευκρινίζουν αν τα ζήτησαν και δεν τα πήραν ή αν δεν τα έχουν ζητήσει καν».

Παράλληλα, σε καιροσκοπικά παιχνίδια αποδίδει και τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Mladjan Dinkic ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραχωρήσει ένα μικρότερο ποσοστό της Galenika αντί του σχεδιαζόμενου 100%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού, αλλά και του διεθνούς, Τύπου, ενδιαφέρον για την Galenika έχουν εκδηλώσει, εκτός από την Alapis, η γερμανική Stada, ιδιοκτήτρια της Hemofarm, η αμερικανική Abbott laboratories και το investment fund OMNIA.

Το σέρβικο κράτος, όπως έχει γνωστοποιήσει ο υπουργός Οικονομίας, ζητά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού πακέτου της Galenika.