Skip to main content

Ομιλία Μέι για Brexit αύριο στην Φλωρεντία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αποκαλύψει τα κυβερνητικά σχέδια για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ

Στο επίκεντρο της αυριανής ομιλίας της Τερέζα Μέι, θα βρεθεί η όποια πρόοδος σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει παράλληλα την επιθυμία της για μια «βαθιά και στενή» σχέση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ, ανακοίνωσε λακωνικά κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο.

Παρά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ντάουνινγκ Στριτ, πριν την ομιλία της πρωθυπουργού στη Φλωρεντία, καλά ενημερωμένες πηγές λένε πως οι προτάσεις της θα είναι ειλικρινείς, μετριοπαθείς και συμβιβαστικές. Μετά το ταπεινωτικό, για το κυβερνητικό κόμμα, αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, η Τερέζα Μέι εγκατέλειψε την σκληρή στάση της και προσχώρησε στην ομάδα των μετριοπαθών Υπουργών που επιθυμούν ένα φιλικό διαζύγιο και ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην ομιλία της θα αναφερθεί στα ποσά που είναι διατεθειμένη να καταβάλλει η Βρετανία, καθώς και σε μεταβατική περίοδο μετά το 2019, κατά την οποία δεν θα αλλάξει, στην ουσία, τίποτα στο καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα.

Διεκδικεί την αρχηγία των Τόρηδων ο Μπόρις Τζόνσον;

Την ίδια στιγμή τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις της πρωθυπουργού με τον Μπόρις Τζόνσον, μετά το απαράδεκτο άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Telegraph το περασμένο Σάββατο, στο οποίο υποστήριζε την αποχώρηση από την Ευρώπη, δίχως μεταβατική περίοδο. Η αυθαίρετη παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, εξόργισε την Τερέζα Μέι καθώς και πολλούς ευρωσκεπτικιστές υπουργούς και βουλευτές. Τον κατηγορούν ότι παίζει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια και δρομολογεί υποψηφιότητα μετά την αποχώρηση της κ. Μέι από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Στο μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε δημοσίευμα που φέρει τον στενό συνεργάτη της Τερέζα Μέι ,Όλι Ρόμπινς, να έχει πει σε γερμανό αξιωματούχο ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πληρώσει 20 δισ. στερλίνες έως το 2020 ώστε να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle