Skip to main content

ΟΜΥΛΕ: Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τα δικαιώματά μας

Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και κυρίως την αξιοπρέπεια μας ως εργαζόμενοι στο Λιμάνι, αναφέρουν οι εργαζόμενοι

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και πως τα θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα στέλνει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ).  

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι διατηρούν «στο ακέραιο τις θέσεις μας για το δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών  και  παρακολουθώντας τις εξελίξεις επί της πώλησης διαμηνύουμε  προς κάθε κατεύθυνση, Κυβέρνηση, νέους παραχωρησιούχους, παραγωγικές τάξεις ότι η εργασιακή συνέχεια και τα θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα».

«Στηριζόμενοι στην δυναμική των αγώνων που έγιναν αλλά και διατηρώντας την αγωνιστική ετοιμότητα, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και κυρίως την αξιοπρέπεια μας ως εργαζόμενοι στο Λιμάνι», υπογραμμίζουν οι υπάλληλοι στα λιμάνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ)

Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου  και μετά  από τέσσερα χρόνια,  προχωρά προς την ολοκλήρωση της, η προσπάθεια όλων των μνημονιακών Κυβερνήσεων για τη πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης και την εγκατάσταση ενός πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια οι εργαζόμενοι στον Ο,Λ,Θ, από κοινού με τους  εργαζόμενους στον ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών,  έδωσαν ένα μεγαλειώδη αγώνα  κατά της πώλησης,  χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα σε  συνδικαλιστικό, νομικό, πολιτικό  & κοινωνικό επίπεδο.

Με απεργιακούς αγώνες, νομικές παρεμβάσεις  όπως προσφυγές και αναφορές στο ΣτΕ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σε κάθε αρμόδιο φορέα, μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Διαφθοράς,  αναδείξαμε τις νομικές παρατυπίες, τις πολιτικές ακροβασίες και όλα τα καίρια ζητήματα βλάβης του Δημόσιου συμφέροντος, που  συντελέστηκαν σε καθεστώς αδιαφάνειας και καταστρατήγησης κάθε κανόνα  του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, αλλά και την μνημειώδη προσπάθεια να απαξιωθεί και να υποτιμηθεί ο ΟΛΘ, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκποίηση του. Να σημειωθεί δε ότι τα Δικαστήρια (ΣτΕ & Ελεγκτικό)  δεν εξέτασαν το περιεχόμενο των προσφυγών μας αλλά απορρίφθηκαν  για τυπικούς λόγους,  δηλ. επί του παραδεκτού.

Σταθερά προσηλωμένοι συνεχίζουμε και σήμερα, την προσπάθεια υπεράσπισης του Δημοσίου Συμφέροντος χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο. Ηδη  βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας  η Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο  και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα  αναδείξαμε και διεκδικήσαμε δυναμικά την εργασιακή συνέχεια μας,  με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.      

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επεβλήθησαν στους κυρωτικούς νόμους και στις αναθεωρημένες συμβάσεις των ΟΛΘ και ΟΛΠ με το Ελληνικό Δημόσιο που κυρώθηκαν στη Βουλή και προβλέπουν:

- την ισχύ  του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού  μέχρι την αναθεώρηση του, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με  το νόμο 1876/90 (δηλ. με συμφωνία των δύο μερών)
-την ισχύ της παρούσας ΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2018  &
-τη δυνατότητα οικιοθελών μετατάξεων
είναι  οι ελάχιστες θεσμοθετήσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν  ως  αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων. Ειναι η υπεραξία των κινητοποιήσεων μας.

Διατηρώντας στο ακέραιο τις θέσεις μας για το δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών και παρακολουθώντας τις εξελίξεις επί της πώλησης διαμηνύουμε  προς κάθε κατεύθυνση, Κυβέρνηση, νέους παραχωρησιούχους, παραγωγικές τάξεις ότι η εργασιακή συνέχεια και τα θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στηριζόμενοι στην δυναμική των αγώνων που έγιναν αλλά και διατηρώντας την αγωνιστική ετοιμότητα, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και κυρίως την αξιοπρέπεια μας ως εργαζόμενοι στο Λιμάνι.