Skip to main content

Ομάδα Κύπριων Νομικών ζήτησε από την Εισαγγελία την παύση Αναστασιάδη

Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη διενέργεια Διάσκεψης για την Κύπρο, χωρίς την παρουσία της Κύπρου, ενώ τη στάση του Κύπριου προέδρου ως «εσχάτη προδοσία».

Μια καινοφανής ενέργεια μερίδας Κυπρίων δικηγόρων, δείχνει το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο. Ομάδα Νομικών ζήτησε -προ της Διασκέψεως- από τον Γενικό Εισαγγελέα Κύπρου να παύσει τον Αναστασιάδη, λόγω «εσχάτης προδοσίας»,  χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο» να διαχειρίζεται την τύχη της χώρας, με φόντο τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Τα κύρια στοιχεία στα οποία εστιάζουν το αίτημα -και στα οποία πολλάκις έγινε αναφορά σ’ αυτήν την στήλη- είναι η απαράδεκτη όντως διενέργεια Διάσκεψης για την Κύπρο, χωρίς την παρουσία της Κύπρου:

«Καθίσταται σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπείται στην εν λόγω Διάσκεψη και ότι η εν λόγω Διάσκεψη κατ’ ουδένα τρόπο δεν είναι διεθνής αλλά πενταμερής, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αλλά και όπως οι Γάλλοι Συνταγματολόγοι και ο Ελλαδίτης διεθνολόγος, πρόσφατα, έχουν γνωματεύσει, η Κυπριακή Δημοκρατία σε μια διεθνή διάσκεψη, στην οποία θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, πρέπει να παρίσταται αυτή και μόνο, κατά τρόπο διακριτό, δια του Προέδρου της. Επ’ ουδενί λόγω, μπορεί να θεωρηθεί ότι διασφαλίζεται η παρουσία και η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διάσκεψη αυτού του είδους με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό διπλή ιδιότητα, δηλαδή υπό την ιδιότητα του Προέδρου και υπό την ιδιότητα του ηγέτη της Ελληνικής Κοινότητας, καθ’ όσον:

Πρώτο: ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως εκ του αξιώματός του, εκπροσωπεί το σύνολο της Κυπριακής Πολιτείας, δηλαδή και τις δύο Κοινότητες της Κύπρου. Κατά συνέπεια, εφ’ όσον ο κ. Ακιντζί εκπροσωπεί την Τουρκική Κοινότητα της Κύπρου, ενώ ο κ. Αναστασιάδης το σύνολο του Κυπριακού Κράτους, τότε ποιος εκπροσωπεί την Ελληνική Κοινότητα της Κύπρου;

Δεύτερο: Στη Διεθνή Διάσκεψη, θα συζητηθούν, εφ’ όσον πρόκειται περί πραγματικής διεθνούς διασκέψεως, θέματα τα οποία αφορούν τη λεγόμενη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και ειδικότερα τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ως εκ τούτου, το μόνο μέρος από πλευράς Κύπρου, που νομιμοποιείται να λάβει μέρος σε μια τέτοια διάσκεψη, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, δια του Προέδρου της και όχι οι δύο Κοινότητες, εφ’ όσον οι εν λόγω Κοινότητες δεν αποτελούν υποκείμενα του διεθνούς Δικαίου. (…) Έστω όμως και αν, ως υπόθεση εργασίας, ο κ. Ακιντζί θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εκπρόσωπος της Τουρκικής Κοινότητος, κάτι τέτοιο, βεβαίως, προϋποθέτει την πρωθύστερη αναγνώριση από τον κ. Ακιντζί της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνακόλουθη κατάλυση των παράνομων θεσμών του Μορφώματος των Κατεχομένων. Ωστόσο, ουδέποτε ο κ. Ακιντζί, ή η Τουρκία, αναγνώρισαν τέτοια πραγματικότητα».

Το κείμενο είναι μακροσκελές, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δημοσιευθεί ολόκληρο. Στην κατακλείδα όμως γίνεται εκτενής αναφορά -για πρώτη φορά σε δημόσιο πλέον έγγραφο- το πάθος για το ποτό του Κύπριου Προέδρου. Αποσπώ μόνο την μαρτυρία του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη που έχει, αυτολεξεί, ως ακολούθως: «Σου μεταφέρω μια πληροφορία σχετικά με την συμπεριφορά του ΠτΔ, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ. Ο δικός μας ήταν στρακόττον στο μεθύσι και έλεγε ανοησίες. Μάλιστα τα παραπατήματά του καταγράφηκαν σε κάμερες τις οποίες όμως ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος με διάφορα επιχειρήματα, από πιέσεις και κολακείες μέχρι επίκληση… εθνικών συμφερόντων, κατάφερε να μην προβληθούν». Και παρατίθενται σχετικά φιλμάκια που αποδεικνύουν την εξάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη από το αλκοόλ.
Μπλέξαμε….