Skip to main content

Με 11 θέματα η ατζέντα της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΛΘ

Επιδίωξη του Ταμείου είναι να μην υπάρξουν χρονοτριβές που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του Δημοσίου.

Νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει οριστεί για σήμερα το πρωί, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, να τροποποιηθεί το καταστατικό της Εταιρείας και να τοποθετηθεί νέα, μεταβατική διοίκηση, μέχρι να περαιωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού πώλησης και να αναλάβει η Κοινοπραξία των ιδιωτών- επενδυτών.

Με την τροποποίηση του Καταστατικού της ΟΛΘ Α.Ε., η Εταιρεία προσαρμόζεται στα πρότυπα λειτουργίας ενός σύγχρονου ιδιωτικού φορέα, με ένα πιο μικρό και ευέλικτο διοικητικό σχήμα, αλλαγές στα όργανα διοίκησης, στα ζητήματα που αφορούν τον καταμερισμό, την κατάταξη και αξιολόγηση του προσωπικού. 

Το ΤΑΙΠΕΔ, πλειοψηφικός μέτοχος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., με το εξώδικο έγγραφο που κοινοποιήθηκε εχθές στα μέλη διοίκησης της Εταιρείας, ορίζει σαφώς τα συγκεκριμένα θέματα, 11 τον αριθμό, που θα αποτελέσουν τα αντικείμενα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα πρέπει να οριστεί- από το δ.σ. που συνεδριάζει ξανά σήμερα - στην «συντομότερη κατά νόμο εφικτή ημερομηνία».

Επιδίωξη του Ταμείου είναι να μην υπάρξουν χρονοτριβές που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του Δημοσίου, καθώς πριν τα Χριστούγεννα υπογράφηκε η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών και ο φάκελος της σύμβασης και όλων των συνοδευτικών εγγράφων βρίσκεται για έλεγχο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να δοθεί εντός Ιανουαρίου 2018 οπότε θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή, εντός του Φεβρουαρίου. Σημειωτέον ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ αυτών των δύο σταδίων, στην περίπτωση του ΟΛΠ, ήταν 20 ημέρες.

Το Ταμείο λοιπόν, ζητάει από το δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. την «αμελλητί» σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της με το 11ο και τελευταίο να αφορά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, του μεταβατικού δ.σ. που θα υπογράψει και τη σύμβαση παραχώρησης.

Τα 11 θέματα της ατζέντας αφορούν καταργήσεις, τροποποιήσεις και συντμήσεις άρθρων, προσθήκες νέων άρθρων σχετικών με τη λειτουργική οργάνωση της Εταιρείας, την κατανομή και κατάταξη του προσωπικού αλλά και τις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, τροποποιούνται άρθρα που αφορούν το δ.σ., την γενική συνέλευση, το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΘ ενώ εισάγεται νέο άρθρο (το 12ο) για την Επιτροπή Ελέγχου.  Πέραν αυτών, εισάγονται τροποποιήσεις άρθρων που αναφέρονται στα όργανα διοίκησης της Εταιρείας, ενώ μειώνονται και τα μέλη του δ.σ. της Εταιρείας που σήμερα είναι 11.

Τέλος, η έκτακτη γενική συνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης (του 2001), μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΘ Α.Ε., αλλά και να εκλέξει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες στο μεταβατικό δ.σ. θα αντικατασταθούν πιθανότατα ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και ο αντιπρόεδρος, από άτομα τα οποία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά αλλά που στο σύντομο διάστημα της θητείας τους, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση του ΟΛΘ στο νέο ιδιωτικό καθεστώς.