Skip to main content

ΟΛΘ: H σύμβαση παραχώρησης ως και το τέλος Απριλίου

Στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής Χρ.Λαμπρίδης. Σύσκεψη με διοίκηση και εργαζομένους στα γραφεία του ΟΛΘ.

Στόχος του υπ. Ναυτιλίας είναι, η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα της Θεσσαλονίκης, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, διαδικασία που αρχίζει σήμερα με τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας στα γραφεία της ΟΛΘ ΑΕ., παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής κ. Χρ. Λαμπρίδη.

Ο κ. Λαμπρίδης που βρίσκεται από το πρωί στους χώρους του ΟΛΘ και αυτή την ώρα δέχεται τα αιτήματα των εργαζομένων σε ειδική σύσκεψη, τόνισε σε δηλώσεις τους προς δημοσιογράφους ότι στόχος των επαφών και συζητήσεων τόσο με τους εργαζομένους, όσο και με παραγωγικούς φορείς της πόλης, είναι, η διαμόρφωση ενόψει πώλησης της ΟΛΘ Α.Ε ενός περιβάλλοντος αναπτυξιακού για την πόλη όπως επίσης ασφάλειας και σταθερών συνθηκών δουλειάς για τους εργαζομένους.

Ο κ. Λαμπρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το που θέτει τον πήχη η κυβέρνηση σχετικά με το ποσοστό από τα έσοδα που θα επιδιωχθεί για το δημόσιο και αν αυτό θα είναι μεγαλύτερο από ότι του ΟΛΠ, είπε ότι ο στόχος είναι για μεγαλύτερο όφελος, αλλά το θέμα δεν είναι μονοσήμαντο, αφορά τόσο το ποσοστό επί των εσόδων, όσο και το ποσό του τιμήματος, αλλά και τη διασφάλιση καλύτερων όρων για τους εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση Λιμενικής Αρχής είπε ότι θα ακολουθηθεί η πρακτική που εφαρμόσθηκε για τον ΟΛΠ, για τον οποίο το σχετικό σχέδιο συζητείται με τους δανειστές. Ιδιαίτερη Λιμενική Αρχή θα συσταθεί και για το λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Σε ότι αφορά την 1η προβλήτα που διεκδικεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αίτημα που δεν ικανοποιείται αφού ο συγκεκριμένος προβλήτας δεν εξαιρείται από την παραχώρηση, ο κ, Λαμπρίδης είπε ότι "θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό να δοθεί για την πόλη, χωρίς όμως να εμποδίζονται οι λιμενικές λειτουργίες". 

Αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Λαμπρίδης θα συναντηθεί με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας κ. Θανάση Παππά.

Στη συνάντηση με τους εργαζομένους, σύφμωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο κ. Λαμπρίδης αναγνώρισε ότι το μοντέλο πώλησης της ΟΛΘ Α.Ε. αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, ενώ σε ότι αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίων και των δικαιωμάτφων των εργαζομένων δεν είχε να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι μέχρι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους αλλά και η εφαρμογή των κοινωτικών οδηγιών όσον αφορά την ασφάλεια στην εργασία στα λιμάνια και την ασφάλεια των εμπορευμάτων, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο γγ Λιμενικής Πολιτικής ουσιαστικά, είπε ότι το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι η επικείμενη πώληση της ΟΛΘ Α.Ε. και πως θα επιχειρηθεί να δοθεί η καλύτερη λύση στα ζητήματα που αφορούν την εργασία στο λιμάνι.