Skip to main content

OΛΘ: Αιφνιδιαστική κίνηση της DP World καθυστερεί την πώληση

Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση ως τις 15 Ιουνίου, για την ολοκλήρωση των φακέλων που θα σταλούν στον Ελεγκτικό Συνέδριο. Πώς ερμηνεύoνται οι εξελίξεις.

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση η Dubai Ports World ενάμισι μήνα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του 67% της ΟΛΘ Α.Ε., ζήτησε και πήρε από το ΤΑΙΠΕΔ, σαν reserved bidder, παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου για την συμπλήρωση του φακέλου της.

Η κίνηση αυτή, ερμηνεύεται από την ναυτιλιακή αγορά, σαν μία προσπάθεια να καθυστερήσει η διαδικασία ανακήρυξης της κοινοπραξίας DIEP- CMA CGM- Belterra, σε προσωρινό πλειοδότη για τον ΟΛΘ. Υπενθυμίζεται ότι στη τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών η Κοινοπραξία είχε κάνει βελτιωμένη προσφορά ύψους 231,9 εκατ ευρώ, μεγαλύτερη σημαντικά από τη βελτιωμένη προσφορά της DP World, οπότε και επιλέχθηκε προτιμητέος επενδυτής.

Σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από τις 24 Απριλίου έως και σήμερα, μεγάλο διάστημα για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να σταλεί ο φάκελος του πλειοδότη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η DP World δεν έδειξε να κινείται παρότι σαν reserved bidder, θα αναμενόταν να ολοκληρώσει και την συμπλήρωση του δικού της φακέλου(δεν οφείλει να δώσει νέα εγγυητική, όπως έκανε ο υποψήφιος με την μεγαλύτερη προσφορά). Σημειώνεται ότι η νέα εγγυητική της Κοινοπραξίας, ύψους 20 εκατ ευρώ, είχε κατατεθεί ως τις 19 Μαΐου.

Φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αλλά και κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για την παράταση, καθώς το ζήτημα της πώλησης του 67% του λιμανιού μετρά ουκ ολίγες καθυστερήσεις και κάθε ημέρα που περνάει θεωρείται κρίσιμη.

Όπως και να έχει η κατάσταση, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει επιτέλους να κλείσει το πολυσυζητημένο θέμα των φακέλων και να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να ελεγχθούν και να προχωρήσει, εφ’ όσον ικανοποιούνται όλες οι νόμιμες απαιτήσεις, η υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση των μετοχών στην κοινοπραξία DIEP – CMA CGM- Belterra.