Skip to main content

ΟΛΘ: Ανατροπή στον δεύτερο γύρο προσφορών, μπροστά DIEP-CMΑ-Σαββίδης

Μεγάλη έκπληξη από την κοινοπραξία DIEP-CMA CGM-Βelterra στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ. Ποιος από τους υποψήφιους επενδυτές μένει οριστικά εκτός.

Ανατροπή στις προβλέψεις για τον αγοραστή του 67% της ΟΛΘ Α.Ε. , φέρνει η αποσφράγιση των βελτιωμένων δεσμευτικών προσφορών, σήμερα, η οποία πιθανόν και να είναι οριστική αν η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου πλειοδότη δεν είναι κάτω του 10%.

Την πολύ μεγάλη έκπληξη σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, έκανε η κοινοπραξία του γερμανικού fund DIEP με τον γαλλικό ναυτιλιακό γίγαντα CMA CGM και την εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Ιβάν Σαββίδη Βelterra, που με την πολύ μεγαλύτερη προσφορά που κατέθεσε στο δεύτερο γύρο των δεσμευτικών, αφήνει πίσω και στη δεύτερη θέση την Ρ&Ο της Dubai Ports World ενώ πλέον η ICTS, μένει στην τρίτη θέση, αρκετές δεκάδες εκατομμύρια πίσω από τους δύο πρώτους άρα και εκτός αγώνα.

Τα ποσά που προσφέρονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το 67% που πουλάει το ελληνικό δημόσιο, είναι πολύ μεγαλύτερα από το υπερτίμημα που θεωρούσαν λογικό και αναμενόμενο οι εκτιμητές, οι οποίοι έδιναν ένα premium 25%-26% επί της κεφαλαιοποίησης που, σε απόλυτο νούμερο μεταφράζεται συνολικά περί τα 160 εκατ. Ευρώ.

Η εταιρεία από τις Φιλιππίνες, η ICTS, που στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών ήταν δεύτερη και λίγο μπροστά από το σχήμα DIEP-CMA CGM- Belterra, πληροφορείται η Voria.gr ότι βελτίωσε την προσφορά της κατά περίπου 20%. Η πλειοδότρια του πρώτου γύρου, ο αραβικός όμιλος DP World που είχε δώσει μία σημαντικά μεγαλύτερη προσφορά από το fair value, στο δεύτερο γύρο φαίνεται πως αύξησε κατά τι την προσφορά του, κατά 5% ίσως και λιγότερο. Αλλά, όπως φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες, η γαλλο-γερμανική κοινοπραξία που κατεβαίνει από κοινού με τον Ιβάν Σαββίδη, δεν ήταν έτοιμη να καταθέσει τα όπλα, πόνταρε πολλά στο δεύτερο γύρο και έρχεται πρώτη πλειοδότρια.

Εάν οι πληροφορίες της Voria.gr επιβεβαιωθούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστεί τρίτος γύρος προσφορών, μεταξύ των δύο πρώτων, Κοινοπραξίας και DP World.