Skip to main content

Όλος ο κλάδος Οίνου αντιδρά πανελλαδικά στην επιβολή ΕΦΚ

Τεράστιο το οικονομικό και διαχειριστικό βάρος που πέφτει στις πλάτες των μικρών οινοποιείων. Προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας, εξαιτίας της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί, σε ένα αγροτικό προϊόν το οποίο γίνεται θύμα διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος του, από την Πολιτεία.

Οι οινοποιοί, με κλειστά σήμερα τα οινοποιεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, δηλώνουν ότι σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς οι μικρές μονάδες δεν μπορούν να συστήσουν φορολογική αποθήκη και αδυνατούν να προκαταβάλουν, μέσα στην εβδομάδα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, τον ΕΦΚ για τα αποθέματα προϊόντος της φετινής χρονιάς αλλά και προηγούμενων τρύγων.

Δεν σηκώνουν, όμως, τα χέρια ψηλά στην επιβολή ενός μέτρου που καταγγέλουν σαν εξοντωτικό. Οι οργανώσεις του κλάδου(ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) προσέφυγαν στο ΣτΕ και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, όπως επίσης αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση.

Στην αίθουσα "Μ. Αναγνωστάκης" του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 40 οινοποιοί, αρκετοί και αμπελουργοί, αλλά και στελέχη οινοποιητικών επιχειρήσεων από τους νομούς Ημαθίας, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας αλλά και Λάρισας. Πολλοί μικροί παραγωγοί αλλά και ορισμένα από τα γνωστότερα ονόματα του κλάδου και των Οίνων Βορείου Ελλάδος, όπως οι Γιώργος Τσάνταλης, ο Στέλιος Μπουτάρης της "Κυρ Γιάννης", ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, αλλά και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης που χαιρέτισε τη συγκέντρωση και ζήτησε να αντιμετωπιστεί το κρασί, όπως και στις υπόλοιπες οινοπαραγωγούς χώρες της κοινότητας, δηλαδή σαν ένα αγροτικό προϊόν με αλκοόλη και όχι σαν αλκοολούχο.

"Αν θέλουν να επιβάλλουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, σε ένα αγροτικό προϊόν, γιατί επιλέγουν το κρασί και δεν προτιμούν το λάδι; Είναι θέμα αρχής, αυτή η κερκόπορτα με τον ΕΦΚ στα αγροτικά προϊόντα δεν πρέπει να ανοίξει, το κρασί δεν είναι αλκοολούχο, δεν μπορούν σε μία παραγωγό χώρα που βασίζεται στην αγροτική οικονομία, να επιβάλλουν τέτοια φορολογική και τελωνειακή μεταχείριση", τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Τα 20 λεπτά στο λίτρο είναι πολλά για ένα προϊόν, που όταν πουλιέται από το οινοποιείο, φεύγει ως επί το πλείστον στη τιμή του 1 ευρώ. Αυτή είναι η τιμή για το 85%- 90% των κρασιών που παράγονται στην Ελλάδα, δηλαδή των επιτραπέζιων κρασιών, όταν η πρώτη ύλη, δηλαδή τα σταφύλια, πωλούνται στη τιμή των 30 λεπτών το κιλό.

Στη σημερινή συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου, στα σύνθετα προβλήματα που δημιουργούνται για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (διακριτικός τίτλος "Οίνοι Βορείου Ελλάδος") κ.Στέλιος Κεχρής, τα μέλη Γιώργος Τσάνταλης και Στέλιος Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου & Οίνου Αγησίλαος Ραψανιώτης και ο γνωστός αποσταγματοποιός και οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος.

Ο κ. Κεχρής τόνισε ότι οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι περισσότερες οινοποιίες, αν δεν ακυρωθεί η νομοθετική ρύθμιση, αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και τον κίνδυνο του "λουκέτου". Οι οινοποιοί βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό, γιατί αν δε συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις μίας άδικης απόφασης, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για λαθρεμπόριο αν εμφιαλώσουν και πουλήσουν είτε στην αγορά, είτε σε διακινητή.

"Θέλουν κάποιοι να παρουσιάσου ότι γίνεται μεγάλος θόρυβος για την επιβολή ΕΦΚ 20 λεπτών ανά λίτρο", αλλά το κόστος από το μέτρο είναι πάρα πολύ μεγάλο και, για τους μικρούς οινοποιούς εξοντωτικό ενώ ήδη κτυπάει όσους κάνουν εξαγωγές σε τρίτες χώρες και είχαν ήδη κλεισμένες συμφωνίες, εξήγησε ο κ. Κεχρής.

Ο οινοποιός, αν δεν θέλει να προκαταβάλει όλο τον ΕΦΚ, θα πρέπει να συστήσει φορολογική αποθήκη. Το τι συνεπάγεται η σύσταση και λειτουργία φορολογικής αποθήκης για μια επιχείρηση, φαίνεται και από το ότι από τα περίπου 800 ενεργά οινοποιεία στη χώρα, έχουν μόνο τα 55, τα μεγαλύτερα.

Για τη σύσταση φορολογικής αποθήκης, ο παραγωγός, σε εποχή ισχνών οικονομικών, θα πρέπει να καταθέσει τραπεζική εγγυητική επιστολή υπέρ του δημοσίου, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ. Θα πρέπει να γίνει ογκομέτρηση όλων των δεξαμενών και περιεκτών, τεχνική διαδικασία με σημαντικό κόστος. Θα πρέπει να έχει άτομο ειδικό που θα τηρεί ως και 13 βιβλία για το τελωνείο, ανάλογα με το είδος και τη συσκευασία του κρασιού. Θα υποβληθεί αναγκαστικά σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και προϊόντος.

"Κάθε μήνα, στις 25, θα πρέπει να καταβάλλεται ο ΕΦΚ για τις πωλήσεις του προηγουμένου μηνός, δηλαδή σε πωλήσεις επί παραδείγματι 80.000 λίτρων, να καταβάλεται ΕΦΚ 20.000 ευρώ", τόνισε ο κ.Κεχρής.

Οι μικρές μονάδες, με παραγωγή κάτω των 1.000 εκατόλιτρων, έχουν δικαίωμα επιλογής. Μπορούν να μη συστήσουν φορολογική αποθήκη, αλλά θα πρέπει να προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ, όσες ποσότητες έχουν μαζί και τα αποθέματα προηγουμένων ετών, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά και να περιμένουν, να εισπράξουν το φόρο σε βάθος χρόνου και άν πάρουν τα ποσά που θα πληρώσουν.

Καθαρή χασούρα όμως θα έχουν όσοι εξάγουν σε τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ ή την Κίνα με και σε άλλες αγορές εκτός Ε.Ε. Σε αυτές τις πωλήσεις δεν υπάρχει για τον παραγωγό η δυνατότητα είσπραξης του ΕΦΚ και ο οινοποιός θα πρέπει να επιβαρυνθεί αυτό το επιπλέον 20% στο λίτρο και είτε να χάσει από το κέρδος - αν του μείνει κάποιο- ή να χάσει τον πελάτη λόγω μη ανταγωνιστικής τιμής.

Να σημειωθεί ότι από τα περίπου 3 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού που παράγονται στην Ελλάδα, το 12% εξάγεται.

Ο κ. Ραψανιώτης υποστήριξε ότι ο κλάδος που φέρνει συνάλλαγμα 600 εκατ., θα πληγεί σοβαρά ενώ και το κράτος δε θα συγκεντρώσει τα έσοδα που υπολογίζει, επειδή θα ανθίσει η παραοικονομία."Περιμένουν να εισπράξουν περί τα 100 εκατομμύρια, εκτιμούμε ότι δεν θα συγκεντρώσουν ούτε 30 εκατομμύρια. Με την υπουργική απόφαση ρίχνουν μεγάλο βάρος στο κλάδος" και έδωσε σαν παράδειγμα:

O Oινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου θα πρέπει για ένα έτος να καταβάλλει περί τα 1,7-1,8 εκατ. ΕΦΚ, ενώ για τη μέτρηση της κάθε δεξαμενής θα πρέπει να πληρώσει από 80.000-100.000 ευρώ, πλέον το λειτουργικό κόστος του συστήματος.

Ο κ. Στέλιος Μπουτάρης στάθηκε στο ότι το κρασί, ένα αγροτικό προϊόν, δεν μπορεί να διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. "Το κρασί δεν είναι αλκοολούχο ποτό. Τι θα κάνουν αύριο, θα βάλουν ΕΦΚ και στις τομάτες ή στα ροδάκινα; Και ποιος μας λέει ότι μετά από μερικούς μήνες, όταν δε θα έχει η διοίκηση τα έσοδα που θέλει, δεν θα αυξήσουν τον ΕΦΚ;"

Οι οργανώσεις οίνου δηλώνουν αποφασισμένες, επικαλούμενες και την Κοινοτική νομοθεσία, να παλέψουν μέχρι την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, αλλιώς η αναβάθμιση και ανάπτυξη του κλάδου οίνου που έχει επιτευχθεί σταδιακά στα τελευταία 30 χρόνια, θα τιναχτεί στον αέρα.