Skip to main content

Ολονυχτία στον Λευκό Πύργο για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Η ολονυχτία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

Κάλεσμα σε ολονυχτία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κάνουν Έλληνες πολίτες για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. 

Η ολονυχτία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα. 

Το κάλεσμα απευθύνουν οι Ειρήνη Αγαπηδάκη, Απόστολος Δοξιάδης, Όλγα Κετικίδου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Λίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Πετρουλάκης

Ακολουθεί το κείμενο της πρωτοβουλίας:

Στις 16 Ιουλίου 2016 ήρθαν στη χώρα μας οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, τα πληρώματα τριών ελικοπτέρων διάσωσης. Το βράδυ του πραξικοπήματος, οι οκτώ ενήργησαν, κατόπιν εντολών, για διάσωση τραυματισμένων στρατιωτών και τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Στη συνέχεια, όταν η βάση τους δέχθηκε ένοπλη επίθεση, απέδρασαν και ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Προφανώς σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απονομής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτα. Δυστυχώς, οι πολιτικές δηλώσεις Ερντογάν (''πήρα τη διαβεβαίωση ότι οι 8 θα εκδοθούν'') και Τσίπρα (''στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι ''πραξικοπηματίες'') θέτουν υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες. Οι πρόσφατες αντιφατικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας περί έκδοσης των 8 θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτές τις αξίες και οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου 2017 από τον Άρειο Πάγο, θα απαντήσουν και σε μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα για την Ελλάδα: την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, την προάσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε μία ολονυκτία σε συμβολικά μέρη σε Αθήνα (πάρκο Ελευθερίας) και Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, ώρα 6:30μμ.

 Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε πολίτη που πιστεύει σε μία ευνομούμενη χώρα, σε μία Ελλάδα των ανοικτών πολιτικών θεσμών, στην ίδια τη δημοκρατία. Η συμμετοχή μας είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μη έκδοση των 8 στη γείτονα χώρα όπου αμφισβητούνται θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, θα είναι μία απόφαση ευθύνης που θα διασφαλίσει το ύψιστο ανθρώπινο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή.

Σας καλούμε να βρεθείτε μαζί μας

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Απόστολος Δοξιάδης

Όλγα Κετικίδου

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Λίνα Παπαδοπούλου

Ανδρέας Πετρουλάκης