Skip to main content

Επιστρέφουν οι θεσμοί, στο εγγύς μέλλον η συζήτηση για το χρέος

Είμαι σίγουρος ότι όταν λογικοί άνθρωποι κάθονται στο τραπέζι, θα βρουν και λογική λύση, δήλωσε ο Ευ.Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Είχαμε πολύ καλή συνάντηση. Οι Θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά τις συγκεκριμένες διαφορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.  

«Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και το κλείσιμο της αξιολόγησης έγκαιρα και για να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Είμαι σίγουρος ότι όταν λογικοί άνθρωποι κάθονται στο τραπέζι, θα βρουν και λογική λύση».

Πάντως, όταν ρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος για το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, περιορίστηκε να απαντήσει «Σύντομα, πολύ σύντομα».

«Ίσως και αύριο η επιστροφή των Θεσμών - Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»

Ενδεχομένως και αύριο οι επικεφαλής των θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως όπως είπε, υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.

Η επιστροφή των θεσμών θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στο εγγύς μέλλον.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τις κυπριακές αρχές για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Μοσκοβισί: Ενθαρρυντική η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών 

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε την απόφαση για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών από αύριο στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.

«Πρέπει να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη δουλειά που αφορά:

- Θεμελίωση του Ταμείου επενδύσεων
- Μεταρρύθμιση στον φόρο εισοδήματος
- Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
- Ανεξαρτησία ΓΓΔΕ
- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη του πλεονάσματος που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Αναγνώρισε ότι «προφανώς και υπάρχει συσχετισμός με το προσφυγικό γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά συγκεκριμένα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά το χρέος τόνισε ότι θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέκλινγκ επισήμανε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.