Skip to main content

Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία σήμερα, Κυριακή 16 Μαΐου, το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας - Θεσσαλονίκη Πόλη του Μέλλοντος, που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Ολοκληρώθηκε σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία σήμερα, Κυριακή 16 Μαΐου, το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας - Θεσσαλονίκη Πόλη του Μέλλοντος,  που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Στόχος των διοργανωτών ήταν να προβάλλουν και να αναδείξουν την αξία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας ως παράγοντα ανάπτυξης του τόπου. Επιδίωξη του ΕΒΕΘ και της ΔΕΘ είναι να δοθεί το έναυσμα και τις επόμενες χρονιές να αναδειχθούν και ελληνικές καινοτομίες μέσα από ένα νέο θεσμό που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτριος Μπακατσέλος.

Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε σύμφωνα  τα διεθνή πρότυπα φέρνοντας για πρώτη φορά στην πόλη διακεκριμένους ομιλητές από το εξωτερικό  που έχουν πρωτοπορήσει στην καινοτομία. Στην κεντρική εκδήλωση στις 13 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο βραβεύτηκαν  σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας που έχουν διακριθεί επιχειρηματικά και καινοτομικά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, στην Έκθεση Καινοτομικών Προϊόντων,  που  φιλοξενήθηκε στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι από τις 13  μέχρι τις  16 Μαΐου , παρουσιάστηκαν  νέα προϊόντα που αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομίας, κάποια από τα οποία έχουν βραβευθεί από καταξιωμένους θεσμούς στην Ευρώπη.

Ανάμεσα στο προϊόντα που ξεχώρισαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού ήταν  η Ηλιακή Στάση Λεωφορείου (Ιnformative Solar Bus Stop),  που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Κοπεγχάγης 2009 για την κλιματική αλλαγή από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Design Βαρκελώνης, η Εcoformoula, το πρώτο μονοθέσιο αγωνιστικό παγκοσμίως που δημιούργησαν οι άνθρωποι του ομίλου Petersons και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Σταύρος Τραυλός από την Κεφαλλονιά,  που χρησιμοποιεί ένα ειδικό καύσιμο το βιοντίζελ, το οποίο προστατεύει το περιβάλλον, το Holosonics Audio Spotlight που δημιούργησαν οι επιστήμονες του MIT Sensable City Laboratory, ένα ηχοσύστημα που δημιουργεί μια συγκεκριμένη ροή ήχου, η οποία ελέγχεται με την ίδια ακρίβεια που μπορεί να ελεγχθεί και ο φωτισμός και η AIDA (Affective Intelligent Driving Agent) και πάλι από το ΜΙΤ, ένα σύστημα πλοήγησης για αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει πολλές πληροφορίες για την πόλη και τα δρώμενα και «γνωρίζει» τις συνήθειες του οδηγού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες και για τον διαδραστικό χώρο Idea Factory, ένα χώρο δράσης και δημιουργίας, κατάλληλα εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου μπορούσαν να πειραματιστούν. 

Την ίδια στιγμή, σε όλη την πόλη πραγματοποιήθηκαν πρωτότυπες ενέργειες όπως το Πράσινο Σπίτι - Green House στο Mediterranean Cosmos, ένα σπίτι  που ενημέρωσε το κοινό για την αξία της πράσινης ανάπτυξης, της εξοικονόμηση ενέργειας, των οικολογικών υλικών και της οικολογικής διαβίωσης και τα Innovation Café, ένα δίκτυο café, σε διάφορα σημεία της πόλης, που πρόβαλαν  την καινοτομία ως καθημερινή πρακτική.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί το Πράσινο Λεωφορείο- Green Bus, που κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας μέρα που έκανε την εμφάνιση του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο θεσμός αυτός θα προβάλλει την καινοτομία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσω του www.innovationthessaloniki.gr και των συνεργασιών που θα δημιουργηθούν με ανάλογους διεθνείς φορείς.