Skip to main content

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων

Κορυφώθηκαν σήμερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, οι εργασίες της ΙΣΤ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των εφήβων βουλευτών.

Κορυφώθηκαν σήμερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, οι εργασίες της ΙΣΤ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των εφήβων βουλευτών.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, εκπρόσωποι των επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξης Τσίπρας, η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η Αναπληρωτής Υπουργός κ. Φώφη Γεννηματά και η Υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας και Βουλευτές. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και τα μέλη της Επιτροπής προσωπικοτήτων του προγράμματος.

Η Βουλή των Εφήβων ξεκίνησε το 1994 ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, επί Προεδρίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Στα δεκαέξι χρόνια που μεσολάβησαν, περισσότεροι από 300.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής για το πρόγραμμα, και περίπου 5.000 έφηβοι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου, και να πάρουν μέρος στις εργασίες του προγράμματος.

Η Βουλή των Εφήβων επιδιώκει να μυήσει τους νέους στη βασική αρχή της δημοκρατίας, που λαμβάνει υπόψη το ατομικό, αλλά τελικά υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον. Είναι μια εμπειρία πολιτική, όχι με τη στενή, αλλά με την ευρεία έννοια, δηλαδή με την προοπτική του αυριανού σκεπτόμενου πολίτη.

Τις εργασίες της Ολομέλειας άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι η Βουλή των Εφήβων «είναι ένα βάπτισμα των νέων στη δημοκρατία και στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών», επισήμανε:»Τον τελευταίο καιρό, ακούγονται ορισμένες φωνές απαξίωσης συλλήβδην της πολιτικής και των πολιτικών, αλλά και του ίδιου του Κοινοβουλίου. Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Είναι όμως εγκληματική η ανευθυνότητα όσων επιχειρούν, αυτή την κρίση να την μετατρέψουν σε κρίση της δημοκρατίας.

Μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες, ο ελληνικός λαός κατάφερε να κατακτήσει και να εδραιώσει ένα στέρεο και αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό πολίτευμα - αυτό που μας επιτρέπει να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη και ευνομούμενη κοινωνία.

Θα διαπιστώσατε και εσείς, τις προηγούμενες ημέρες στις συνεδριάσεις των επιτροπών σας, πόσο πολύπλοκη και συχνά επίπονη είναι η διαδικασία σύγκλισης των διαφορετικών απόψεων. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι η δημοκρατία: η δυνατότητα να εκφράζουμε τη γνώμη μας, να εκθέτουμε τις αντιρρήσεις μας, να επιχειρηματολογούμε, να διαφωνούμε και, τελικά, να συνθέτουμε ένα αποτέλεσμα, σεβόμενοι την αρχή του δημοκρατικού διαλόγου» .

Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι περίπου 12.000 νέοι, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, συμμετείχαν φέτος στη διαδικασία επιλογής για τη Βουλή των Εφήβων. «Αυτό το έντονο ενδιαφέρον καθώς και η δική σας παρουσία σήμερα εδώ, είναι ένα γεγονός πραγματικά παρήγορο και ενθαρρυντικό. Δείχνει ότι η νέα γενιά θέλει και μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Έχετε το πλεονέκτημα να μεγαλώνετε σε μια κοινωνία δημοκρατική και ελεύθερη, σε έναν κόσμο όπου η γνώση και η πληροφορία είναι προσιτή σε όλους. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε και να διαμορφώνετε άποψη σφαιρική για τα πράγματα.

Σας προτρέπω λοιπόν να αναπτύξετε κριτικό πνεύμα, να ασκηθείτε στην τέχνη του διαλόγου και να συμμετέχετε στα κοινά, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου μας.

Πιστεύω ότι με τη συλλογική προσπάθεια, με το πνεύμα της συναίνεσης που υπαγορεύουν οι συνθήκες, η Ελλάδα θα ξεπεράσει την παρούσα δύσκολη συγκυρία. Όσο όμως και να μας απασχολεί το παρόν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίζουμε και για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το αύριο ανήκει σε εσάς.

Εύχομαι η ωριμότητα και το ενδιαφέρον για τον δημόσιο διάλογο που επιδείξατε αυτές τις ημέρες, να σας εμπνέουν και στον μελλοντικό σας ρόλο, ως υπεύθυνων και ενεργών πολιτών».