Skip to main content

Ολοκληρώνονται οι ποδηλατόδρομοι στη Θεσσαλονίκη

Λύση στο ήδη κυκλοφοριακά φορτισμένο κέντρο της πόλης αναμένεται να δώσει το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων το οποίο παραδίδεται σε κυκλοφορία
Στα τέλη Οκτωβρίου τοποθετείται η ολοκλήρωση των πρώτων 12 χλμ. ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ , ενώ σημαντικός ήταν και ο ρόλος της Πρωτοβουλίας για την Προώθηση του Ποδηλάτου«bikerespect.gr»η οποία  με πάνω από 110 «κρίσιμες μάζες» και αριθμώνταςπερισσότερα από 1750 μέλη συνέβαλε καθοριστικά τόσο στην απόφαση για τηδημιουργία του έργου όσο και στην καλύτερη σχεδίασή τους .Όπωςχαρακτηριστικά αναφέρει η Πρωτοβουλία , το ποδήλατο αποτελεί την πιοφτηνή , οικολογική , υγιεινή και γρήγορη λύση για τη μετακίνηση εντόςτης πόλης.

Τα οφέλη της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων αναμένονταιπολλά και σημαντικά. Τα  αντικειμενικά πλεονεκτήματα της γρήγορης καιανέξοδης μετακίνησης αναμένεται να γίνουν άμεσα ορατά από τουςκατοίκους της πόλης και να τους οδηγήσουν σε αυτό το  νέο γι΄ αυτούςμέσο μεταφοράς. Ένα ακόμα μεγάλο θετικό στοιχείο της χρήσης ποδηλάτωνστην καθημερινότητα της πόλης είναι η ενδεχόμενη κυκλοφοριακήαποσυμφόρηση , με τη διάδοση της χρήσης του μέσου αυτού , καθώς και ηελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων αφού το ποδήλατο αποτελεί μια καθόλα
οικολογική λύση σε αντίθεση με τα ρυπογόνα αυτοκίνητα.

Το καινούριο αυτό δίκτυο θα περνά από κεντρικούς δρόμους της πόληςκαθιστώντας  εύκολη την πρόσβαση στους  ποδηλάτες στα κομβικά σημείατης πόλης . Ο ποδηλατόδρομος θα διέρχεται μεταξύ άλλων από τις οδούς Αγ. Δημητρίου, Δωδεκανήσου , Καυταντζόγλου καθώς και από τη λεωφόροΣτρατού όπου για την ολοκλήρωση του έργου η δημοτική αρχή προέβη σεελάττωση του πλάτους των λωρίδων κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα , ενώ σεοδούς όπου αυτό δε κατέστη δυνατό, όπως η Εθνικής Αμύνης και ηΣτρατηγού Κανάρη , η διέλευση θα γίνεται από το πεζοδρόμιο .

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Δημοσίων έργων και Κυκλοφορίας κ. Ευάγγελος Δημητρίουη κατασκευή είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και το έργο προϋπολογίζεταιστα 1,5 εκ. Ευρώ , ενώ τόνισε πως ο δήμος δεν επαναπαύεται στηνολοκλήρωση του συγκεκριμένου τμήματος , αλλά ήδη έχει δοθεί η εντολήγια τη μελέτη της περαιτέρω επέκτασης του δικτύου .Επίσης επισήμανε καιτην ολοκλήρωση της μελέτης για την παραχώρηση δωρεάν ποδηλάτων δημοσίαςχρήσεως , αλλά σημειώνει πως οι υπάρχουσες προσφορές είναιαπογοητευτικές καθώς απαιτούνται  ειδικά ποδήλατα με μη αποσπόμενα μέρηκαι εγκατεστημένη κάρτα παρακολούθησης τα οποία παράγουν δύο μόνοεταιρίες στην Ευρώπη και οι οποίες εκμεταλλεύονται το μονοπωλιακό τουςχαρακτήρα . Προσθέτει  πως αν συμφωνηθεί η τιμή με κάποια από τιςεταιρίες σε κάποιο συμβατό επίπεδο ο δήμος θα προχωρήσει αμέσως στηναγορά  .