Skip to main content

Ολοκληρώνεται η σεισμική θωράκιση 40 σχολείων της Χαλκιδικής

Ολοκληρώνονται το καλοκαίρι οι αποκαταστάσεις που άρχισαν το 2010 σε 40 σχολικές μονάδες, που είχαν υποστεί βλάβες από τους σεισμούς.

Στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος εκτεταμένων παρεμβάσεων αντισεισμικής προστασίας 40 σχολείων της Χαλκιδικής που ξεκίνησε το 2010, μετά τους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα από τη νέα χρονιά να υποδεχτούν τους μαθητές με ασφάλεια.

Για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις διατέθηκε συνολικό κονδύλι 1,7 εκ. ευρώ. Τα έργα αφορούν σε αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στα 40 αυτά σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) από σεισμούς.

Οι πρώτες παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία αυτά άρχισαν το 2010, όταν η Χαλκιδική είχε δεχτεί πλήγματα από τον Εγκέλαδο. Τα περισσότερα σχολεία με σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από σεισμούς είναι στους δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου. Τα συγκεκριμένα σχολεία ελέγχθηκαν και οι ζημιές τους καταγράφηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και ακολούθως άρχισαν σταδιακά οι εργασίες αποκατάστασης.

Τα έργα εξελίχθηκαν με αργούς ρυθμούς, καθώς οι παρεμβάσεις είναι πολύ σοβαρές και απαιτούν εκκένωση των σχολείων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που δεν ήταν δυνατό, οπότε επιλέχθηκε η υλοποίηση εργασιών μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εγκρίθηκε φέτος κονδύλι 112.000 ευρώ και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και Υποδομών και Δικτύων, Γιάννη Γιώργο, «ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι η αποκατάσταση των 40 σχολικών μονάδων, που συνιστά και το τέλος του μεγάλου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από σεισμούς στο παρελθόν. Το 2006 είχε σημειωθεί σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρναία. Ακολούθησαν κι άλλοι μεγάλοι σεισμοί σε Σάρτη και Κασσάνδρα. Εμείς κάναμε τους ελέγχους, καταγράψαμε τις ζημιές και διατέθηκαν 1,7 εκ. ευρώ για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις αποκατάστασης και στα 40 σχολεία».

Ευτυχώς, όπως είπε ο κ. Γιώργος, οι παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό των κτηρίων δεν ήταν πολλές, όμως οι αποκαταστάσεις ήταν εξαιρετικά σοβαρές, αφού αφορούσαν από στέγες και συστήματα θέρμανσης, μέχρι ελαιοχρωματισμούς και παρεμβάσεις σε τουαλέτες. Ο ίδιος έφερε το παράδειγμα νηπιαγωγείου στην περιοχή Ολύνθου, όπου τα νερά έτρεχαν από τις στέγες με κίνδυνο να σημειωθεί σοβαρό ατύχημα στους μαθητές. Πολλά από τα σχολεία μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματος, και με τις παρεμβάσεις που έγιναν ουσιαστικά αναβαθμίστηκαν κι έτσι κάποια θα εγκαινιαστούν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Γιώργος πάντως επισήμανε ότι πρέπει να γίνει από τους αρμόδιους (οι δήμοι έχουν αυτή την αρμοδιότητα) ένας εκτεταμένος έλεγχος της αντισεισμικής επάρκειας των σχολείων όλης της Χαλκιδικής, ξεχωριστά από τους ελέγχους σε ετήσια βάση που γίνονται σε σχολεία της περιοχής.

Εξάλλου, το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό είναι σημαντικό, αφού υπάρχουν πολλοί μικροί οικισμοί με σχολεία μεγάλης ηλικίας, που εμφανίζουν φθορές, διότι οι δήμοι έχουν μειωμένα κονδύλια και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναγκαίες αποκαταστάσεις. Για να καλυφθεί έστω μερικώς αυτό το πρόβλημα διατίθενται σε ετήσια βάση από ίδιους πόρους και ανταποδοτικά τέλη της Περιφέρειας συγκεκριμένα ποσά.