Skip to main content

Ολοκληρώνεται η φαρμακευτική μονάδα της Pharmathen στις Σάπες

Η μονάδα, επένδυση ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, θα τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέσα στο α΄τρίμηνο του 2010 και θα απασχολεί 150 εργαζόμενους.
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η φαρμακευτική μονάδα που κατασκευάζει στις Σάπες του νομού Ροδόπης η εταιρία Pharmathen, η οποία έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 110 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2013 σε υποδομές και έρευνα. Η μονάδα της Pharmathen, επένδυση ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών και καλύπτει επιφάνεια περίπου 17.000 τμ.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Pharmathen, κ. Κώστας Κοτζιάς, η μονάδα βρίσκεται, ήδη, σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ θα φθάσει σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέσα στο α΄τρίμηνο του 2010. Στη μονάδα απασχολούνται σήμερα 60 άτομα και μέσα στο επόμενο εξάμηνο σχεδιάζεται η αύξηση των θέσεων εργασίας στις 150.
 
Η Pharmathen, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διανομή προϊόντων υγείας, κατέχοντας ισχυρή θέση στα γενόσημα (generics) φάρμακα, ολοκλήρωσε την πενταετία 2003-2008 επενδύσεις ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούσαν στη μονάδα της Ροδόπης, αλλά και τη δημιουργία των εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης στη Θέρμη. Στην παρούσα φάση, η Pharmathen έχει σε εξέλιξη επενδύσεις εκσυγχρονισμού ύψος 1,5 εκατ. ευρώ στη νέα πρότυπη μονάδας έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής δραστικών πρώτων στην Ινδία, την οποία εξαγόρασε το 2008 έναντι 3 εκατ.ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, το εργαστήριο της Ινδίας θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. 

Οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας μέσω των επενδύσεων που θα υλοποιήσει την πενταετία 2009-2013 περιλαμβάνουν την περαιτέρω ενίσχυση της με νέα προϊόντα και υπηρεσίες στις αγορές που ήδη έχει παρουσία, αλλά και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων της προς νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Η Pharmathen έχει ολοκληρώσει πρωτότυπο φαρμακευτικό προϊόν, για την προώθηση του οποίου συνεργάζεται με την ιταλική εταιρία Recordati και το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά το 2010. Παράλληλα, η εταιρία έχει υπό ανάπτυξη 6 ακόμα καινοτόμα προγράμματα πρωτοτύπων προϊόντων και τεχνολογιών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κατάταξη «The 2009 EU Industrial R&D Investment Scoreboard» που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Pharmathen κατατάσσεται στην 30ή θέση, βάσει των επενδύσεων σε έρευνα, ανάμεσα στις 4.577 φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Επίσης, κατατάσσεται στην 355η θέση ανάμεσα στις 1.000 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες ανεξαρτήτου κλάδου της ΕΕ, βελτιώνοντας τη θέση της κατά 330 θέσεις σε σχέση με την περσινή πανευρωπαϊκή μελέτη.
 
Η Pharmathen, η οποία ιδρύθηκε το 1969 από τον Δρ. Νικόλαο Κάτσο αναπτύσσει 10-12 φαρμακευτικά προϊόντα τον χρόνο, συνεργάζεται με 200-250 φαρμακευτικές εταιρίες διεθνώς και έχει ενεργή παρουσία με τα προϊόντα σε περισσότερες από 85 χώρες και μεταξύ άλλων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Pharmathen δημιούργησε μόνο τη τελευταία διετία πάνω από 260 νέες θέσεις εργασίας διπλασιάζοντας το δυναμικό της στους 620 εργαζόμενους στον όμιλο.

Για το 2009 ο κύκλος εργασιών της Pharmathen αναμένεται να διαμορφωθεί σε 110 εκατ. ευρώ έναντι 78,8 εκατ.ευρώ το 2008 και τα κέρδη προ φόρων να φθάσουν τα 13,5 εκατ. ευρώ από 10,36 εκατ.ευρώ πέρσι.