Skip to main content

Ολο το παρασκήνιο στο τρίγωνο Αθήνα - Παρίσι- Τεχεράνη

Σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα, ότι στα ΕΛΠΕ αναζητούν τρόπους για να εισαγάγουν τις ποσότητες αργού πετρελαίου που έχουν συμφωνήσει με το Ιράν.

Σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα, από εδώ στη Voria.gr, ότι στα ΕΛΠΕ αναζητούν τρόπους για να εισαγάγουν τις ποσότητες αργού πετρελαίου που έχουν συμφωνήσει με το Ιράν. Και ότι έχουν πρόβλημα, καθώς καμία μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού δεν δίνει εγγυητικές, για να εκτελεστεί η παραγγελία, λόγω των αμερικανικών περιορισμών, που ακόμα ισχύουν. Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, που στο σύνολο τους έχουν παρουσία και στην Αμερική, αρνούνται να εμπλακούν σε μια τέτοια ιστορία από το φόβο ενδεχόμενων κυρώσεων.

Και τι έκαναν στην ελληνική εταιρία; Στράφηκαν στην γαλλική ΤΟΤΑL. Ως γνωστόν η TOTAL, με την κάλυψη της γαλλικής κυβέρνησης, έχει ξεκινήσει ήδη τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν. Οι πληροφορίες λένε ότι τα ΕΛΠΕ της ζήτησαν τη διαμεσολάβηση για να μεταφέρει και για δικό της λογαριασμό τις ποσότητες αργού που έχει παραγγείλει. Χωρίς εγγυητικές τραπεζών, αφού δεν υπάρχουν ή για την ακρίβεια, δεν μπορούν να εξασφαλισθούν. Για την ιστορία, οι πληροφορίες λένε ότι τα ΕΛΠΕ αρχικά είχαν απευθυνθεί σε γερμανική τράπεζα, για το θέμα των εγγυητικών, αλλά η απάντηση που είχαν πάρει ήταν αρνητική. Κατόπιν απευθύνθηκαν σε τράπεζες στο Λονδίνο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τελικώς, η λύση έρχεται μέσω τρίτων, από το Παρίσι!

Μια και ο λόγος στο Ιράν, να σας πούμε εδώ ότι δεν είναι όλα ρόδινα, ακόμα, σε ό,τι έχει να κάνει στις σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με την Τεχεράνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα από τα τρία άρθρα γνώμης της WSJ του Σαββατοκύριακου που πέρασε – της εγκυρότερης «φωνής» του αμερικανικού κατεστημένου – ήταν αφιερωμένο στην επιπλοκή που έχει προκαλέσει η δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από το καθεστώς, προ ημερών.

Αυτό βέβαια κάνει και τις ευκαιρίες που «κρύβονται» εκεί, ακόμα μεγαλύτερες. Η WSJ, πάντως, απευθύνει, εμμέσως πλην σαφώς, συστάσεις για προσεκτικά βήματα. Θυμίζουμε ότι είναι η εφημερίδα που είχε προαναγγείλει άρση των ευρωπαικών κυρώσεων από το Νοέμβριο, όταν όλοι στην ήπειρο προέβλεπαν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει προς το τέλος του 2016.