Skip to main content

Νίκη Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές με ώθηση από... Ερντογάν

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων - Παταγώδης αποτυχία για τους Εργατικούς του Ντάισελμπλουμ

Προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, δίνουν τόσο τα exit polls όσο και η καταμέτρηση των ψήφων στο 75% του εκλογικού σώματος στην Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα του κ. Ρούτε κερδίζει 32 από τις συνολικά 150 έδρες, που φαίνεται να ευνοήθηκε πολιτικά από την κόντρα των τελευταίων ημερών με τον Ερντογάν, απέχοντας, ωστόσο, πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς φαίνεται να κερδίζει 19 έδρες.

Τον ίδιο αριθμό εδρών (19), βάσει του exit poll, κερδίζουν η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι Δημοκράτες 66 (D66).

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εκτιμάται πως λαμβάνουν 14 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) 14 και το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ 10 έδρες (κατείχε 38 έδρες από τις εκλογές του 2012).

Σύμφωνα με το exit poll, δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων.

Η συμμετοχή ήταν αυξημένη και φαίνεται να άγγιξε το 81%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικοινώνησε με τον κ. Ρούτε και τον συνεχάρη για την «καθαρή», όπως είπε, νίκη του: «μια ψήφος για την Ευρώπη, μια ψήφος κατά των εξτρεμιστών» σχολίασε ακόμη ο κ. Γιούνκερ.

Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Σύμφωνα με καταμετρημένες τις ψήφους στο 75% των εκλογικών τμημάτων, φαίνεται πως το VVD του Μαρκ Ρούτε θα κερδίσει 33 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA 19, γεγονός που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μαζί και με τους προοδευτικούς του D66, που αναμένεται να καταλάβουν 19 έδρες, δεν είναι εφικτή και θα χρειαστεί να συμμετάσχει και ένα τέταρτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το VVD προβλέπεται να συγκεντρώσει 33 έδρες, το PVV του Βίλντερς 20, το CDA 19, το D66 19, οι Πράσινοι 14, το SP 14 και οι Εργατικοί 9 έδρες.

Τα έως τώρα αποτελέσματα:

VVD-ALDE: 21.2%
PVV-ENF 13.1%
CDA-EPP 12.4%
D66-ALDE 12,1%
SP-LEFT 9.1%
GL-G/EFA 9%
PVDA 5,7%