Skip to main content

Ολλανδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Φιλελεύθερους

Η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας επέλεξε σήμερα τον επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος VVD στην Κάτω Βουλή, για να ηγηθεί των διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα προς σχηματισμό κυβέρνησης συνεργ
Η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας επέλεξε σήμερα τον επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος VVD στην Κάτω Βουλή, Ούρι Ρόσενταλ, για να ηγηθεί των διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα προς σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου των ανακτόρων.

Η βασίλισσα ζήτησε από τον 64χρονο Ρόζενταλ να διενεργήσει ως «πληροφοριοδότης», «διερευνώντας, επί τη βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, τις υφιστάμενες δυνατότητες να σχηματισθεί κυβέρνηση», τονίζεται στο ανακοινωθέν,.

Το φιλελεύθερο VVD του Μαρκ Ρούτε, επεκράτησε με 31 (από τις 150 έδρες), στις πρόσφατες εκλογές για την Κάτω Βουλή, ακολουθούμενο κατά πόδας από το Εργατικό Κόμμα PvdA με 30 έδρες. Το ακροδεξιό PVV κατετάγη τρίτο με 24 έδρες και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDA του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε ακολουθεί με 21 έδρες.

Ο θεσμικός ρόλος του «πληροφοριοδότη» συνίσταται στη διερεύνηση κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινών τόπων στους οποίους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τα κόμματα για τη δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Κατόπιν συντάσσει μία έκθεση, στην οποία θα τονίζει ποια συνεργασία θα φαινόταν σε αυτόν προσφορότερη.

Με βάση την έκθεση αυτή, η βασίλισσα θα επιλέξει έναν «συντονιστή», ο οποίος θα διεξάγει τις διαβουλεύσεις για μία συμφωνία. Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν εβδομάδες, τονίζουν αναλυτές.