Skip to main content

Ολη η αγορά «πάνω» στο mega - deal του λιανεμπορίου

Οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να ολοκληρωθεί το deal Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη και η λύση που προωθείται για τις οφειλές σε προμηθευτές.

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal μεταξύ της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης, για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, με συμμετοχή 50%-50%, που θα διαχειρίζεται αρχικά 33 υπερμάρκετ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου.

Κι όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπερασθούν είναι πολλές, όπως και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν. Με πρώτο από όλα αυτό των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις οφειλές αυτές, το ένα τρίτο είναι προς τράπεζες και τα υπόλοιπα δύο τρίτα προς τους προμηθευτές. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, λοιπόν, θα πρέπει πριν να διευθετηθεί το ζήτημα των οφειλών.

Η λύση που συζητείται ευρέως είναι αυτή του ομολογιακού και αυτό γιατί θεωρείται ως η πλέον ρεαλιστική. Σύμφωνα με όλα τα έως τώρα δεδομένα, στην έκδοση αυτή θα μπουν η Σκλαβενίτης (βεβαίως), οι πιστώτριες τράπεζες (για να καλυφθεί η ρευστότητα) και η οικογένεια Μαρινόπουλου (με προσωπικά λεφτά). Κι όλα αυτά, για να πληρωθούν κατ' αρχήν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος.

Θυμίζουμε πάντως ότι γι' αυτόν τον λόγο – δηλαδή, τον τρόπο κάλυψης των παλιών οφειλών – ναυάγησε η παλαιότερη απόπειρα εξαγοράς του Βερόπουλου από την Σκλαβενίτης.

Συνεπώς, οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, το οποίο παρακολουθεί όλη η αγορά του λιανεμπορίου με μεγάλο ενδιαφέρον.