Skip to main content

Ολάντ: Η λήξη της μάχης της Μοσούλης πιθανώς και πριν το καλοκαίρι

Έχουν ανακαταληφθεί πάνω από τις μισές ανατολικές συνοικίες της πόλης, όμως ο δυτικός τομέας παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Πριν το καλοκαίρι μπορεί να ολοκληρωθεί η μάχη που δίνουν οι ιρακινές δυνάμεις και ο διεθνής συνασπισμός για να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράκ.

«Δεν τελειώσαμε [με τους τζιχαντιστές], υπάρχει η Μοσούλη. Μας επιβεβαιώθηκε ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτόν το στόχο το συντομότερο δυνατόν, την άνοιξη, σε κάθε περίπτωση πριν από το καλοκαίρι» είπε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην επιχείρηση που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη του βόρειου Ιράκ τον Ιούνιο του 2014.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, με τον οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Ολάντ στη Βαγδάτη, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι κατά την επιχείρηση στη Μοσούλη έχουν ανακαταληφθεί πάνω από τις μισές ανατολικές συνοικίες της πόλης, όμως ο δυτικός τομέας παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.