Skip to main content

Ολάντ για Σύνοδο Κορυφής: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ευτυχή κατάληξη

«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους

Δεν μπορεί να εγγυηθεί μία «ευτυχή έκβαση» των συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, «παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία», ανέφερε.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί την πρόταση αυτή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος», τόνισε ο κ. Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και «τη συμφωνία των 28 επί του κειμένου που θα προκύψει» από τις συνομιλίες αυτές.

Θέλοντας να είναι «πολύ ευθύς και πολύ ειλικρινής», ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο πως «ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται, κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς», οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, «αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών».

Επέμεινε, δε, στην ανάγκη να συνεχιστεί η εκεχειρία στη Συρία και να επιτευχθεί «μια πολιτική μετάβαση» στη Δαμασκό.

Μιλώντας για τη Λιβύη, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι είναι «μια άλλη κατάσταση που μας ανησυχεί» και επισήμανε «έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο» αν «το χάος συνεχιστεί και υπάρξουν νέες μετακινήσεις πληθυσμών» που θα περνούν από «τη Μάλτα, την Ιταλία και αύριο, για άλλη μια φορά, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία».