Skip to main content

Όλα της (πιθανής) υποψηφιότητας Γκάμπριελ δύσκολα

Δεν είναι αδιαφιλονίκητη η υποψηφιότητα Γκάμπριελ για την καγκελαρία. Ο πρόεδρος του SPD δεν κατάφερε να σμιλεύσει εικόνα αποδεκτή στους ψηφοφόρους.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να παρουσιάσει τον υποψήφιο καγκελάριο που θα αντιπαραταχθεί στην Άγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η επίσημη ημερομηνία ανακοίνωσης της υποψηφιότητας έχει οριστεί από καιρό και είναι η 29η Ιανουαρίου. Το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος και θα καταλήξουν στο όνομα του υποψηφίου. Στις 13.00 θα ανακοινωθεί επίσημα σε ανοιχτή εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του SPD, στο Willy – Brandt – Haus του Βερολίνου.

Κομματική «μουρμούρα» κατά του Γκάμπριελ

Ωστόσο, ο καιρός πιέζει γιατί από την επιλογή του υποψηφίου καγκελάριου εξαρτάται και το ποιος θα διαδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος στις 12 Φεβρουαρίου, θα εκλεγεί κατά πάσα πιθανότητα Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας. Έτσι τα βλέμματα στρέφονται στην απογευματινή συνάντηση των ηγετικών στελεχών του SPD, όπου σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa θα συζητηθεί το θέμα του υποψηφίου καγκελαρίου. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν την έκπληξη, να γίνει δηλαδή ακόμη και σήμερα η πολυπόθητη ανακοίνωση του ονόματος, αν και η γενική γραμματέας του κόμματος Καταρίνα Μπάρλει ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθεί το επίσημο χρονοδιάγραμμα. Άφησε ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο να ληφθεί η απόφαση για τον διάδοχο του Σταϊνμάιερ στο υπουργείο Εξωτερικών εντός της εβδομάδας.

Οι πιέσεις προς τον πρόεδρο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να πάρει κρίσιμες αποφάσεις εντείνονται. Θέλει να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD ή όχι; Αν και κανείς δεν αμφιβάλλει για τις φιλοδοξίες του, στην κομματική βάση, και κυρίως στην αριστερή πτέρυγα, επικρατεί αναταραχή. Κανείς μέχρι τώρα, ακόμη και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι,  δεν μπόρεσε να πει στον Γκάμπριελ ότι καλύτερα θα ήταν να κάνει πίσω στο θέμα της υποψηφιότητας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα ποσοστά για την εικόνα του Γκάμπριελ στο κόμμα, που κρατούνται για ευνόητους λόγους μυστικά, είναι καταστροφικά. «Αποτελεί συλλογική αποτυχία της ηγεσίας του κόμματος το γεγονός ότι κανείς δεν λέει στον Γκάμπριελ ανοιχτά τη γνώμη του», ανέφεραν πηγές του SPD στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Δεν επιτρέπεται η τύχη ενός κόμματος να επαφίεται σε έναν μεμονωμένο άνθρωπο που δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποφασίσει».

Ποιο θα είναι το προεκλογικό αφήγημα του SPD;

Το ζήτημα είναι ότι ο Γκάμπριελ, αν και τελευταία έκανε εύστοχες κινήσεις, όπως στο θέμα της υποψηφιότητας για το ανώτατο αξίωμα της χώρας ή αναφορικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά, δεν έχει απήχηση στους ψηφοφόρους. Η εικόνα του μοιάζει να είναι φτιαγμένη από μπετόν και κανείς μέσα στο κόμμα δεν θέλει να πέσει στη «φωτιά» του προεκλογικού αγώνα γι' αυτόν. Η υποψηφιότητα Γκάμπριελ έχει πρόβλημα. Σε μια περίοδο, όπου το κόμμα δεν ξεπερνά σε απήχηση το 21%, χρειάζεται ένα προεκλογικό αφήγημα που να βγάλει τους ψηφοφόρους από την απάθεια. Ποιο όμως θα είναι αυτό; Ο ίδιος ο Γκάμπριελ δίνει βάρος στην κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορεί όμως να συναρπάσει τα πλήθη σε μια χώρα με πλήρη απασχόληση και συνεχώς αυξανόμενους μισθούς και ημερομίσθια;

Στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι η εσωτερική ασφάλεια απασχολεί περισσότερο του γερμανούς πολίτες σε περίοδο αυξημένων τρομοκρατικών κινδύνων, με ανοιχτό το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit και έναν αμερικανό πρόεδρο σαν τον Τραμπ. Όλα αυτά θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το απόγευμα η ηγεσία του SPD σε εμπιστευτικές συζητήσεις. Εναλλακτική πρόταση πάντως, θεωρητικά τουλάχιστον, υπάρχει. Ονομάζεται Μάρτιν Σουλτς και είναι εμφανώς πιο αγαπητός στους πολίτες. Θα ήταν η καλύτερη επιλογή, αν δεν προαλειφόταν για το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle