Skip to main content

Όλα τα ονόματα που παίζουν για τις περιφέρειες

Στην τελική ευθεία για τη επιλογή υποψήφιων περιφερειαρχών που θα λάβουν το επίσημο χρίσμα στις επερχόμενες εκλογές βρίσκονται τα κόμματα της χώρας, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν το
της Χριστίνας καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Στην τελική ευθεία για τη επιλογή υποψήφιων περιφερειαρχών που θα λάβουν το επίσημο χρίσμα στις επερχόμενες εκλογές βρίσκονται τα κόμματα. Τα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, που έχει ήδη αποφασίσει τους υποψηφίους του.

Στην Κεντρική Μακεδονία, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, για να ακολουθήσει η δήλωση υποστήριξης από τη ΝΔ, ενώ και ο ΛΑΟΣ δια στόματος Καρατζαφέρη έχει δηλώσει τη στήριξή του στον νομάρχη Θεσσαλονίκης. Στο ΠΑΣΟΚ οι αποφάσεις είναι δυσκολότερες, καθώς ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γ. Μαγκριώτης, δήλωσε επίσημα ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διεκδίκηση της περιφέρειας, ενώ και ο Γ. Φλωρίδης απέρριψε την πρόταση. Ένα από τα πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, ενώ παρών έχει δηλώσει και ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον κ. Θεοδόση Κωνσταντινίδη.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, η ΝΔ φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και πρώην περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Σταμάτη, ενώ στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα δούμε και τον νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη. Στο ΠΑΣΟΚ, η οικειοθελής αποχώρηση του νομάρχη Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδη,άλλαξε τα σχέδια της Ιπποκράτους με τον βουλευτή, Αλέκο Αθανασιάδη, τοννομάρχη Ροδόπης, Α. Γιαννακίδη, και τον πρώην βουλευτή Ξάνθης, Π.Σγουρίδη, να είναι οι επικρατέστεροι. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον Χρήστο Τρέλλη.

Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, την επιθυμία του να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη περιφέρεια, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ, έχει εκφράσει ο νομάρχης Κοζάνης, κ. Γιώργος Δακής, αν και πληροφορίες θέλουν τη Ρηγίλλης να σκέφτεται και τον τομεάρχη και βουλευτή, κ. Γιώργο Κασαπίδη ή τον δήμαρχο Γρεβενών, Γιώργο Νούτσο. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι του πρώην Βουλευτή Κοζάνης Ρούλη Κοκελίδη αλλά και του βουλευτή και επί πολλά χρόνια δημάρχου Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου. Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι Αντώνης Τσάκωνας.

Στην περιφέρεια Αττικής τη μάχη για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ δίνουν οι δυο εν ενεργεία Νομάρχες Αθήνας Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας, ενώ φημολογείται ότι τη συγκεκριμένη περιφέρεια θα διεκδικήσει και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Από τη Νέα Δημοκρατία δύο από τα φαβορί του κόμματος είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι υποψηφιότητες στην περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει και για τα δύο μεγάλα κόμματα και η αναμέτρηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ θα κριθεί από τη μάχη των αυτοδιοικητικών. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί από τον νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατούλια, ενώ στο αντίθετο στρατόπεδο θα βρίσκεται ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός. Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο τελικά η Ιπποκράτους να επιλέξει τον νομάρχη Καρδίτσας, Φώτη Αλεξάκο, και η Ρηγίλλης τον πρώην υφυπουργό, Θανάση Νάκου. Το χρίσμα του ΚΚΕ έλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Ένα από τα γερά χαρτιά της κατεβάζει η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Ηπείρου και δεν είναι άλλος από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων, Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος θα μονομαχήσει με τον νομάρχη Ιωαννίνων, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Ενδιαφέρον για τη θέση του περιφερειάρχη έχουν εκδηλώσει από την πλευρά της ΝΔ ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλογιάννης, ο νομάρχης Άρτας, Γιώργος Παπαβασιλείου νυν και ο νομάρχης Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας. Ο Κώστας Κωτσαντής θα είναι υποψήφιος του ΚΚΕ.

Μια από τις δύσκολες περιφέρειες για τη ΝΔ είναι της Δυτικής Ελλάδας καθώς θεωρείται «πράσινη». Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του νομάρχη Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλου. Η ΝΔ αμφιταλαντεύεται μεταξύ των κκ Σπύρο Σπιρίδων, πρώην περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας, και Νίκο Νικοπόλοπουλο, βουλευτή Αχαΐας. Το χρίσμα του ΚΚΕ έλαβε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μεγάλη κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αναμένεται στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, με τον νομάρχη Βοιωτίας, Κλέαρχο Περγαντά, και τη βουλευτή Εύβοιας, Κατερίνα Περλεπέ, να είναι οι επικρατέστεροι για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη ΝΔ πληροφορίες θέλουν διεκδικητές για το χρίσμα να είναι ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, ο νομάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Χειμάρας, αλλά και ο πρώην βουλευτής ΝΔ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει τον Γιώργο Μαρίνο.

Προβληματισμός και ένταση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια της Πελοποννήσου, που εκ των πραγμάτων θεωρείται «γαλάζια» περιφέρεια. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα αναμετρηθεί με τον γραμματέα συνδικαλιστικού και πρώην βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Μανώλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, σκέφτεται να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, ενώ οι εναλλακτικές επιλογές του κυβερνώντος κόμματος είναι ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Οδυσσέας Βουδούρης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον Νίκο Γόντικα.

Στην περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου, η Ρηγίλλης αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να οριστικοποιήσει την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτής  Γιάννη Κοσμίδη, ο οποίος πιθανόν θα αναμετρηθεί με τη βουλευτή Χίου Ελπίδα Τσουρή. Ο Στρατής Κόρακας έχει ήδη λάβει το χρίσμα από το ΚΚΕ.

Αναφορικά με το Νότιο Αιγαίο, η Επιτροπή αξιολόγησης της Ιπποκράτους δυσκολεύεται, καθώς αρκετά στελέχη του κόμματος έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι του δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη, ο οποίος έχει προταθεί από τρίτους, ενώ δεν αποκλείεται να επιλεχθεί κάποιος από τους τοπικούς βουλευτές, όπως των Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα, τον οποίο πρότειναν τρίτοι. Στα πιθανά ονόματα υποψηφίων συγκαταλέγονται επί σειρά ετών ο δήμαρχος Άνω Σύρου, Γιώργος Παπιτσής, και ο υποψήφιος βουλευτής, Γεώργιος Μαρτίνος,  ενώ για πολλούς το φαβορί για το χρίσμα είναι ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης. Από τη Ρηγίλλης, ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο πρώην περιφερειάρχης Μπάμπης Κόκκινος.

Στη περιφέρεια Κρήτης την επιθυμία τους να κατέβουν στις εκλογές με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, η βουλευτής του νομού Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Σκουλάς και Δημήτρης Σαρρής,  ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης. Από τη ΝΔ ακούγεται ο Σεραφείμ Τσόκας, πρώην περιφερειάρχης και ο Μανούσος Βολουδάκης, τέως βουλευτής Χανίων ΝΔ.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΝΔ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στους Διονύση Γάσπαρου (νομάρχη Ζακύνθου), Ξενοφώντα Βεργίνη (τέως βουλευτή Λευκάδος), Σπύρο Σπύρου (πρώην βουλευτή Κέρκυρας) και Πέτρου Αλιβιζάτου (τέως βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης), ενώ δεν αποκλείεται τελικά να συμμετάσχει στις εκλογές η  ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει το χρίσμα στον Παναγιώτη Σκληρού, αλλά παίζονται και τα ονόματα του Μάκη Φόρτε από την Κεφαλλονιά, του Γιώργου Καλούδη από την Κέρκυρα και του Χρύσανθου Σαρλή, επίσης από την Κέρκυρα.