Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018
x

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής: Ποιοι την απαρτίζουν, το σκεπτικό του συλλαλητηρίου, η ταυτότητα και ποιοι το στηρίζουν

Με πυρετώδεις ρυθμούς φαίνεται πως προχωρούν οι προετοιμασίες του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές, η «Συντονιστική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία», εκατοντάδες φορείς και σωματεία και χιλιάδες απλοί πολίτες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραβρεθούν στο συλλαλητήριο.

Το σκεπτικό για το συλλαλητήριο

Οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου διευκρινίζουν ότι στόχος της διοργάνωσης είναι «η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η Ελλάδα, δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα χρηματοοικονομικά πλούτη της, αλλά για τις άυλες αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, που δώρισε στην ανθρωπότητα».

«Αυτές τις αξίες, οι σημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες, δείχνουν πως είναι έτοιμοι να τις υπερασπισθούν, στις σύγχρονες Θερμοπύλες», σημειώνουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Έπειτα από συλλογική συζήτηση μεταξύ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με την ίδια πάντα ανακοίνωση, αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικής επιτροπής η οποία αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή και διεκπεραιωτή της διοργάνωσης. Οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής «δεν διεκδικούν τίτλους και οφίκια αλλά επιφορτίζονται μόνο με το συντονιστικό έργο για την επιτυχή πραγματοποίηση του Συλλαλητηρίου. Στη διαμόρφωση του σκεπτικού και στη συμβουλευτική υποστήριξη της διοργάνωσης έχουν πάρει μέρος μέχρι σήμερα δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και σωματείων με πολυετή πείρα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς και πλήθος μελών της επιστημονικής κοινότητας».

Τη Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν οι:

Ιακωβίδης Όθων
Κεχρής Μιχαήλ  
Κεχρή Ελένη
Λεονάρδου Ειρήνη  
Πατσιάνη Κατερίνα
Πατσίκας Μιχαήλ
Ποργιαλίδης Τάσος
Μαυροσκάς Βασίλης
Σταυρίδου Νάσια
Κόλιος Νίκος

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο Συλλαλητήριο απευθύνεται, σύμφωνα με τους συντονιστές, προς όλους εκείνους που συμφωνούν με το σκεπτικό που έθεσε η συντονιστική επιτροπή και συνοψίζεται στη θέση πως δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Οι διοργανωτές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτραπούν στους συμμετέχοντες ακραίες συμπεριφορές.

Η ταυτότητα του συλλαλητηρίου

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί την 21η Ιανουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όσοι το επιθυμούν μπορούν να έχουν μαζί τους, είτε την ελληνική σημαία, είτε λάβαρα και σημαίες της Μακεδονίας.

Ποιοι το στηρίζουν

Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ότι το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, Δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ