Skip to main content

Όλα για μια δήλωση προόδου από το κρίσιμο Eurogroup

To μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του Μαΐου.

Υπάρχει από κάπου σήμερα κάποια ένδειξη ότι μπορεί την Δευτέρα να υπάρξει μια τελική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους - δανειστές της; Μάλλον όχι, λένε όσοι γνωρίζουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζονται ότι και σε αυτό το Eurogroup, το μόνο που θα γίνει θα είναι κάποιας μορφής συζήτηση σε βάθος (κι αυτή είναι η διαφορά) για το ζήτημα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, μολονότι επισήμως δεν το παραδέχεται, θα ήταν ικανοποιημένη και με μια δήλωση προόδου των συζητήσεων από την πλευρά των δανειστών. Κι έχει τον λόγο της. Διότι με αυτή ανά χείρας, θα μπορούσε να ζητήσει από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, να χαλαρώσει το όριο με τα έντοκα.

Αυτό θα ήταν - υπό τις παρούσες συνθήκες - το μεγαλύτερο ατού για την Αθήνα. Κι αυτό γιατί μια τέτοια χαλάρωση θα επέτρεπε μια πιο άνετη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου τον Μάιο. Κι έτσι θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν χωρίς μεγάλες ανησυχίες μισθοί και συντάξεις και να πληρωθούν οι δόσεις τόσο προς τους ΔΝΤ, που επείγουν, όσο και προς τις ξένες τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που λήγουν.